Primarul Oradiei urmează să fie numit secretar general al PNL, conform Mediafax. Adică numărul 2 în PNL la nivel naţional, după preşedintele partidului. Funcţia de secretar general PNL, împărţită până acum de Gheorghe Flutur şi Marian Petrache, urmează astfel să fie unificată. De alfel, Bolojan are experienţă în funcţii de secretariat general, după ce în 2007 – 2008 fusese secretar general al Guvernului Tăriceanu, la acea vreme fiind coleg de cabinet cu premierul Dacian Cioloş, atunci ministru al Agriculturii. Un Cioloş tehnocrat, azi, dar care nu este exclus să preia PNL de la anul, în condiţiile unei guvernanţe de calitate.
„Milităros şi organizat”
Vineri, şi senatorul PNL Cristian Bodea întărea varianta Bolojan în vârful PNL, propunându-l, la rându-i, pe primarul Oradiei drept secretar general al PNL, de la sediul PNL Bihor. Bodea consideră că funcţia i se potriveşte primarului de Oradea, deoarece acesta este „milităros şi organizat”.
În urma unificării funcţiei care ar putea să fie de decisă la Consiliul Naţional din 11 decembrie şi a numirii lui Ilie Bolojan în funcţia de secretar general al PNL, actualii secretari ai partidului Gheorghe Flutur şi Marian Petrache ar putea fi numiţi prim-vicepreşedinţi.
În prezent, atât Gheorghe Flutur, cât şi Marian Petrache şi-au păstrat funcţiile de secretar general pe care le deţineau înaintea funziunii, în PDL, respectiv PNL.
În PNL, se doreşte, însă, accelerarea procesului de fuziune pentru eficientizarea structurilor de partid, iar acest lucru va face ca înainte de termenul prevăzut în Potocolul de fuziune, depus la Tribunalul Bucureşti, funcţia de Secretar General să se unifice şi să fie preluată de actualul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care deţine, de asemenea, şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România.
Încolonaţi în spatele candidaţilor
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu aifrmă că în partid se încearcă o ajustare şi o armonizarea a unor funcţii, în vederea asigurării unei conduceri mai eficiente în contextul alegerilor electorale de anul viitor. „Încercăm o ajustare şi o armonizare şi a altor poziţii de conducere din PNL. (…) Avantajul la acest capitol este că nimeni nu a avut o voce distinctă de cea a majorităţii colegilor. Este nevoie de accelerarea fuziunii şi cu cât mai multe funcţii se reunesc cu atât mai bine. O conducere mult mai suplă este şi una mult mai eficientă din persectiva anului electoral 2016”, declară Gorghiu.
PNL a decis ca viitorii candidaţi la alegerile locale să deţină şi preşedinţia organizaţiilor teritoriale din parte cărora vor candida la primării, astfel că, până în primăvară, organizaţiile teriroriale de partid vor renunţa la conducerea bicefală şi se vor „încolona în spatele candidatului” susţinut de PNL în cursa pentru alegerile locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!