Guvernul ţării a început să deruleze în sfârşit un proiect prin care pregăteşte chirurgi cardiovasculari pediatri. Decizia celor de la Ministerul Sănătăţii vine după ce în iarna trecută, chirurgi cardiovasculari de prima mână din ţară au anunţat că nu mai au bani de medicamente, materiale sanitare şi nici colegi destui cu care să mai poată face operaţii pe cord la copii. Reputatul chirurg cardiovascular pediatru Horaţiu Suciu, de la Târgu Mureş, declara atunci că el şi colegii lui de la chirurgica cardiovasculară de adulţi şi copii se simt ca pe Titanic după lovirea icebergului: „Încă mai plutim, dar ştim că suntem în derivă”. Din primele informaţii reiese că efectivul de chirurgi cardiovasculari pediatri din România va creşte cu 15.
Copiii din ţară cu probleme grave la inimă care necesită operaţii delicate pe cord ar putea avea şanse mai mari la noi în ţară.
Marţi, 20 august a.c. tocmai s-a încheiat perioada de depunere a cererilor pentru specializare gratuită în Italia, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Decizia de a perfecţiona mai mulţi medici cardiologi intervenţionişti în pediatri aparţine guvernanţilor. Ministerul Sănătăţii a reuşit să creeze un program special, în colaborare cu Clinica San Donato din Italia, pentru formarea de chirurgi în cardiologie vasculară pediatrică ce vor lucra apoi la Spitalul Marie Curie din Capitală, dar şi la institutele de specialitate de la Iaşi, Timişoara şi Târgu-Mureş.
Proiectul se derulează cu ajutorul fundaţiei din Italia: L Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo.
Şi rezidenţi
La stagiile de pregătire ce se vor susţine în Italia dar şi în alte centre europene au putut să se înscrie medici anestezişti, chirurgi cardiovasculari şi rezidenţi în ultimul an din ambele specialităţi. Proiectul se derulează din august anul acesta până în august 2013 şi selecţia candidaţilor se va face şi cu ajutorul experţilor din Italia, iar celor selectaţi li se vor plăti cheltuielile de călătorie, de cazare, inclusiv salariul lunar din ţară.
Condiţia celor selectaţi şi care vor urma această pregătire este să lucreze cinci ani într-unul din centrele medicale din ţara noastră menţionate mai sus (din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Târgu-Mureş).
Iniţiativa Ministerului Sănătăţii vine după ce o ţară întreagă a aflat şi s-a scandalizat despre faptul că în ţară, la clinicile de cardiologie intervenţională pediatrică mai ales lipsesc nu doar medicamente şi materiale sanitare ci şi medici pregătiţi. Episodul de la Târgu Mureş, când chirurgi cardiovasculari au avut curajul şi au declarat public despre situaţia tragică din domeniul lor, că sunt obligaţi să sisteze operaţiile pe cord la copii fiindcă nu au cu ce lucra şi nu au cu cine a fost probabil punctul de cotitură care i-a mişcat pe guvernanţi să găsească soluţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!