26 de tineri cu vârste între 18 – 30 de ani vor învăţa cum să îi înveţe pe alţi tineri să acorde primul ajutor (BLS – Suportul Vital de Bază).
Cei 26 se află în etapa a doua a unui proiect amplu „Resuscitează non-formal”, iniţiat de Asociația SARTISS din Oradea şi finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 1.2. Tineri pentru Europa, Sub-Acțiunea Inițiative ale tinerilor, gestionat și monitorizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Cei 26 de tineri au fost o săptămână la Padiş, în luna august, când au învăţat măsurile de prim ajutor iar acum participă la o sesiune de cinci zile de educație non-formală, timp în care vor învăța metode de educație non-formală și elemente de psiho-pedagogie.
Kit pentru acasă
În această săptămână, cei 26 de participanţi sunt implicaţi în activităţi şi jocuri de animație socio-educativă interesante şi provocatoare. Tinerii vor afla astfel noţiuni despre noțiuni și elemente de dinamica grupului, etapele în formarea unei echipe, ciclul învățării, pregătirea, facilitarea, procesarea și evaluarea unei activități la un grup de tineri elevi.
La finalul etapei se va realiza un kit intitulat „Pașii non-formali ai BLS-ului”, care va conţine mai multe metode și instrumente de educație non-formală aplicabile în domeniul primului ajutor, realizate de către participanții proiectului. Fiecare dintre cei 26 de tineri va primi diplomă acreditată de Consiliul Național Român de Resuscitare și Youthpass şi pleca acasă cu câte un kit, pe baza căruia vor putea transmite mai departe, în localităţile de domiciliu, măsurile de prim ajutor altor semeni ca ei. De reţinut că una dintre activitățile principale ale proiectului este aplicarea cunoștințelor dobândite și kitului realizat, asupra tinerilor dintr-o școală generală și un liceu din Zona Metropolitană Oradea, au informat dr. Hadrian Borcea, medic şef la UPU – SMURD Bihor şi Roxana Şuhanea, de la SARTISS.
Competențele astfel dobândite vor fi certificate prin diplome acreditate Consiliul Național Român de Resuscitare și YOUTHPASS.
FACT Box
Proiectul „Resuscitează NON-FORMAL!” oferă
asimilarea cunoştinţelor şi tehnicilor de prim-ajutor,
deprinderea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară: compresiuni toracice externe, tehnici de ventilaţie gură la gură şi gură la nas, tehnici de ventilaţile cu mască şi balon, tehnici de ventilaţie în caz de traumatism de coloană cervicală, managementul căilor aeriene cu dispozitive supraglotice, manevra Heimlich etc
deprinderea tehnicilor speciale de mobilizare a victimei atunci când situaţia îi pune viaţa în pericol (buştean care stă să cadă peste ei, pericol de suprare, pericol de prăbuşire, pericol de explozie etc)
deprinderea tehnicilor de imobilizare a pacientului traumatizat: montarea atelelor, a gulerului gervical, a vestei de extracţie, utilizarea saltelei vacuum etc
tehnici de transport a victimei politraumatizate în funcţie de context şi de echipamentul pe care îl au la dispoziţie (evacuare de pe teren accidentat, evacuarea din peşteră, evacuarea din apă, evacuarea pe verticală etc
triajul victimnelor în caz de accident cu victime multiple)
managementul resurselor umane şi materiale în cazul situaţiilor de urgență,
dezvoltarea competenţelor de a vorbi în faţa unui anumit auditoriu,
deprinderea unor tehnici de educaţie non-formală şi animaţie socio-educativă,
promovarea eticii şi deontologiei medicale,
desfăşurarea activităţilor voluntare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!