Toţi cei 17 parlamentari de Bihor îi cer în scris preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu să renunţe la Ordinul prin care a mutat contribuabilii mijlocii de la Administraţia financiară din Bihor la Regionala Cluj. „Vă adresăm această scrisoare de protest, pentru a vă solicita reanalizarea urgentă a situației create și revenirea la modalitatea de organizare a activității de administrare a contribuabililor mijlocii, așa cum era în vigoare anterior datei de 1 februarie 2016, și care se desfășura conform Ordinului ANAF nr.3.582/2013 la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice”, se arată în documentul trimis şefului ANAF.
Iniţiativa aparţine deputatului Cseke Attila, la care au subscris toţi parlamentarii bihoreni, indiferent de culoarea lor politică. În scrisoarea de protest, Diaconu este informat de „nemulțumirea și mâhnirea noastră profundă determinată de aprobarea de către Dumneavoastră a Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr.3.649/15 decembrie 2015 prin care, începând cu data de 1 februarie 2016, a fost schimbată competența teritorială a activității de administrare a contribuabililor mijlocii din marea majoritate a județelor României”.
În cazul județului Bihor, aplicarea acestui ordin înseamnă că 1.082 de contribuabili, din care, 390 de contribuabili mijlocii, 2 contribuabili nerezidenți și 690 de contribuabili mijlocii cu sedii secundare, a căror obligații fiscale erau administrate până în prezent la Oradea, vor trebui să-și declare și să își gestioneze activitatea fiscală la nivel de regiune, adică la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, se arată în scrisoare.
„Aţi creat birocraţie excesivă”
„Despre ce fel de apropiere de cetățean, de contribuabil, persoană fizică sau în speță, de persoană juridică, poate fi vorba, când un serviciu public accesibil, până în data de 1 februarie 2016, la administrația județeană în care își au domiciliul fiscal aceste societăți comerciale, se schimbă și obligă contribuabilul să acceseze serviciul public la sute de km depărtare, într-un alt județ. Unde este respectul față de contribuabil, principiu care stă la baza activității ANAF, așa cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr.520/2013, privind organizarea și funcționarea ANAF?”, este întrebat şeful ANAF, căruia i se învederează faptul că nu îşi poate motiva emiterea Ordinului cu pricina. Se arată în scrisoare că: „Codul de procedură fiscală, aflat în vigoare, la art.30 alin. (1) prevede ca regulă generală a administrării creanțelor fiscale, competența organului fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului. La alin. (3) și (5) ale aceluiași articol se prevede că președintele ANAF ”poate” stabili, prin ordin, o altă competență de administrare în sarcina altor organe fiscale, fiind evident că aceasta este o posibilitate și în nici un caz o obligație. Și totuși, ați ales să creați birocrație excesivă, să determinați noi cheltuieli și pierdere de timp acestor contribuabili importanți la bugetul de stat, prin aprobarea unei noi măsuri de centralizare, de această dată la nivelurile regionale ale României”.
Netransparenţa ANAF
O altă problemă semnalată se referă la faptul că „în cazul proiectului Ordinului nr.3.649/2015 nu a fost îndeplinită obligația de transparență, acesta nefiind supus dezbaterii publice, așa cum reiese din pagina de internet a ANAF, ceea ce în mod evident încalcă flagrant prevederile Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”. Prin urmare, parlamentarii cer abrogarea Ordinului şi „reinstituirea unui sistem de administrare a contribuabililor mijlocii de către administrațiile județene ale finanțelor publice, respectiv a municipiului București, existent până la data de 1 februarie 2016”.
PARLAMENTARI SEMNATARI
Senatori: Biró Rozália (UDMR), Bodea Cristian (PNL), Bodog Florian (PSD), Boeriu Valeriu (PNL), Ghilea Gavrilă (PNL).
Deputaţi: Bogdan Gheorghe-Dănuț (PSD), Cherecheș Florica (PNL), Costin Gheorghe (PNL), Cseke Attila (UDMR), Cupșa Ioan (PNL), Drăghici Sonia (PSD), Hulea Ioan (UNPR), Laza-Matiuța Liviu (PNL), Merka Adrian ( UDSCR), Roman Ioan (PSD), Szabó Ödön (UDMR), Varga Lucia (PNL).
Citiți principiile noastre de moderare aici!