Încă mai sunt români care respectă tradiţia tăierii porcului de Ignat. Având în vedere că anul acesta Ignatul a căzut într-o duminică, majoritatea sacrificărilor de porci au fost decalate pentru sâmbătă.
Astfel, sâmbătă dimineaţa, nu puţini au fost orădenii care s-au îndreptat spre satele sau comunele învecinate Oradiei pentru tăierea porcului. Unii s-au deplasat spre ţară chiar cu o zi înainte.
Tăierea porcului
Ziua în care se taie porcul este un moment de sărbătoare, aşteptat cu nerăbdare de toţi membrii familiei. Ziua de Ignat începe de fapt cu o seară înainte, când gospodinele pregătesc condimentele pentru prepararea bunătăţilor (curăţatul usturoiului pentru tobă şi cârnat, fiertul orezului, etc), iar gospodarii pregătesc ustensilele pentru a doua zi dimineaţa. De asemenea se pregăteşte şi locul unde porcul va fi pârjolit după tăiere. Sacrificarea porcului se face dis de dimineaţă, cu sau fără asomare. „Cea mai bună zi pentru sacrificarea este cea în care este puţin ger. Nici într-un caz nu trebuie să fie prea cald, să se pună muştele pe carne”, spune Gheorghe Baciu, un ţăran care respectă tradiţia Ignatului. De regulă, la ţară se găsesc specialişti în înjunghierea porcilor, care chiar se laudă cu numărul de porci înjunghiaţi. Cei care participă la sacrificarea porcului sunt serviţi de gazdă cu câte un pahar cu ţuică. După ce porcul a fost sacrificat urmează pârjolirea lui, prima dată cu paie. În ultima vreme pentru pârjolirea porcului se foloseşte butelia cu gaz.
Odată cu terminarea pârjolirii şi spălării porcului, începe tranşarea şi împărţirea organelor şi a cărnii. Când începe tranşarea porcului, gospodarul alege carnea din care se prepară toroşul (varză acră cu carne) şi care pentru friptură. Carnea din porc se împarte pe categorii care sunt timise fie spre congelator fie spre sărare şi apoi spre afumare, fiecare după ce preferinţe are. Măruntaiele şi capul de porc se pun la fiert pentru caltaboş şi tobă în apa în care s-a fiert orezul.
Intestinele sunt curăţate de gospodine pentru a fi umplute cu cârnat şi caltaboş. „Cel mai bun porc este acela care-şi umple maţele”, este de părere Gheorghe Baciu. În zilele noastre însă, gospodinele preferă să cumpere intestine de la măcelării, iar cele de la porc sunt aruncate.
Prepararea amestecului pentru cârnat şi caltaboş este o altă operaţie care se face după reţete speciale. Gospodinele se laudă care mai de care cu preparatele făcute, trimiţând gustări din acestea vecinilor şi cunoscuţilor. Seara se încheie cu „Cina porcului”, unde preparatele din porc sunt udate din belşug cu vin de casă. Fiind postului Crăciunului, colindele sunt nelipsite de la aceste adevărate sărbători în familiile românilor.
Dan Birta
Porci mulţi, clienţi puţini la Ceica
Citiți principiile noastre de moderare aici!