Colectarea selectivă a deşeurilor se impune din ce în ce mai mult. Pe lângă pubelele cu capac galben şi sacii galbeni puşi la dispoziţie de către RER asociaţiilor de proprietari şi clienţilor individuali, în Oradea au început să apară tot mai multe recipiente mari, colorate, destinate colectării selective. Au fost botezate igluuri. De altfel, Primăria este obligată prin Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor ca din acest an să asigure colectarea separată pentru mai multe tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. Mai mult, aceeaşi lege cere producătorilor de deşeuri şi autorităţilor administraţiilor publice locale ca „până în anul 2020 să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri”.
„Există o ţintă de reducere a deşeurilor cu 15% în Oradea şi este şi cealaltă ţintă din planul judeţean”, spune Daniela Demeter, de la compartamentul Protecţia Mediului, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea. Iar deşeurile colectate selectiv sunt considerate o scădere a masei deşeurilor din Oradea.
Aduse din Polonia
Pentru ca sortarea deşeurilor să intre în reflexul populaţiei şi a firmelor generatoare de deşeuri, în Oradea au apărut aşa-numitele igluuri pentru colectare selectivă. Au sosit deja 350 de bucăţi şi altele 300 mai trebuie să ajungă. Sunt aduse de firma bucureşteană Eco-Rom Ambalaje SA din Polonia. Primăria pune la dispoziţie spaţiile, iar RER Ecologic Service le ridică şi se duce la groapa de gunoi a oraşului – Eco Bihor.
Igluurile se amplasează în 200 de puncte din Oradea, câte două, trei sau chiar patru. Potrivit reprezentantului RER, Ionel Ban, s-a început cu cartierul Rogerius şi se va continua Oncea, Episcopia, Ioşia, Nufărul şi Velenţa. Igluurile de culoare galbenă sunt destinate colectării plasticului (PET-uri) şi metalului. Cele de culoare albastră sunt pentru hârtie şi carton, iar cele de culoare verde pentru sticlă. Ionel Ban spune că igluurile de culoare galbenă – destinate PET-urilor – sunt cele mai vizitate de orădeni. De altfel, acestea sunt şi cele mai multe. Din cele 650 care vor fi amplasate într-un final în Oradea, 300 vor fi galbene, 230 albastre şi 120 verzi, spun reprezentanţii Primăriei. Pe alocuri, vor fi câte patru igluuri la un loc, apelându-se la două recipiente de culoare galbenă, ne-a precizat Ban.
RER le ridică gratis
Acţiunea de amplasare a acestor recipiente destinate selectării deşeurilor are la bază un parteneriat încheiat între Primăria Oradea, Eco-Rom Ambalaje, RER Ecologic Service şi groapa de gunoi Eco Bihor. De asemenea, sunt încheiate contracte între Eco-Rom Ambalaje, RER şi Eco Bihor. Primăria nu plăteşte pentru igluuri şi nici pentru ridicarea deşeurilor de către RER.
„Este o activitate suplimentară pentru noi. Pentru această activitate, minimum două utilaje vor fi achiziţionate dar porbabil chiar trei şi ne trebuie minimum şase oameni în plus”, spune Ionel Ban, director de producţie la RER. Întrebat dacă operatorul de salubritate va încasa în plus pentru aceste servicii, Ban a răspuns astfel: „Deocamdată nimic, sunt numai cheltuieli suplimentare. S-a impus, a trebuit implementat şi probabil detaliile se vor mai discuta. Se încearcă reducerea deşeurilor”, afirmă reprezentantul RER, adăugând că acest contract semnat cu Eco-Rom Ambalaje nu avantajează financiar operatorul de salubritate.
Groapa de gunoi a oraşului – Eco Bihor – preia gratuit aceste deşeuri pre-selectate şi le valorifică ulterior.
Cât despre Eco-Rom Ambalaje, aceasta este una dintre cele doar şapte firme autorizate la nivel naţional pentru acest tip de activităţi, ne-a informat Daniela Demeter, de la Primărie. „Eco-Rom şi-a asumat nişte sarcini şi primeşte nişte bani de la Statul Român şi de la agenţii economici producători, cei care generează deşeurile. Aceştia plătesc o taxă”, a arătat reprezentanta municipalităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!