În programul activităţilor organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” s-au aflat joi, în cea de a cincea zi, mese rotunde, conferinţe şi dezbateri cu elevii. Domeniile au fost vaste: IT, administraţie, antreprenoriat, matematică, fizică, chimie, medicină, biologie, istorie, armată, economic, justiţie, teatru-film, arhitectură, construcţii, filologie, media şi ştiinţe sociale.
Aceste activităţi au înlesnit întâlnirea elevilor gojdişti cu foştii elevi care au avut rezultate în aceste domenii şi care au dorit să le împărtăşească experienţa de viaţă, drumul parcurs în meseriile lor şi să să le răspundă întrebărilor legate de aceste domenii.
Printre zecile de absolvenţi invitaţi să discute cu elevii colegiului au fost prezenţi: academicianul Mihai Bărbulescu, dramaturgul Mircea Bradu, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chirac, ing. Alexandru Pop, diabetologul Popa Amorin, generalul Vasile Creţ sau prof. Alina Bădulescu.
La atelierul de media au fost invitaţi: Dorina Ursente (oradeaindirect.ro), Oana Mudura (fost prezentator ştiri tv, antreprenor), Mihai Dacin (radio, TV, acum antreprenor) şi Camelia Buşu (redactor Bihon&Jurnal Bihorean). Treizeci de elevi din clase de la a IX-a la a XII-a au fost captivaţi timp de două ore de poveştile de viaţă ale celor patru jurnalişti veniţi din tot spectrul media: radio, presă scrisă, televiziune şi online. Poveşti diferite, din generaţii diferite, dar care toate au avut ca punct de plecare microbul jurnalismului de pionierat.
Doina Ursente a sărbătorit 40 de ani de la absolvirea liceului şi este mândră că este gojdistă. Acum, prin prisma meseriei, are satisfacţii deosebite, îndemnându-i pe elevi să profite de oportunităţile care li se ivesc şi să îşi urmeze visul. Mihai Dacin mărturiseşte că a fost oarecum un elev problemă, dar şi-a început drumul în mass-media de pe băncile liceului, cu primul radio chiar în incinta instituţiei. Drumul vieţii l-a trecut prin radio şi televiziune, ca în final să ajungă să aibă propria afacere, motiv pentru care i-a îndemnat şi pe tinerii din faţa sa să îndrăznească, să îşi asume riscuri, să încerce să îşi deschidă propria afacere, dar să nu uite să urmeze cu răbdare toţi paşii în dezvoltarea personală.
Oana Mudura mărturiseşte că a avut parte de multe oportunităţi, viaţa a fost generoasă cu ea, oferindu-i perspective frumoase chiar aici, în ţară, deşi a avut ocazia să se perfecţioneze în străinatate şi să vadă lucrurile din altă perspectivă, îndemnându-i şi pe elevii din faţa sa să crească profesional, să se perfecţioneze şi să fie mereu adaptaţi la nou. La 23 de ani, era prezentatoare de știri la Digi 24 TV, apoi la 26 de ani a preluat conducerea postului local Oradea, Digi 24 TV, iar la 31 de ani și-a deschis propriul business în domeniu. Secretul: pasiunea pentru ceea faci!
Redactorul Jurnalului bihorean, Camelia Buşu, deşi a terminat o facultate de matematică-informatică, nu a renunţat la ideea de a deveni jurnalist, urmându-şi calea încă de pe băncile studenţiei, reuşind după revoluţie să facă ceea ce şi-a dorit. Acum se mândreşte cu 30 de ani de presă şi nu regretă niciuna din hotărârile luate în acest parcurs. Important este să nu te abaţi de la drumul pe care ţi l-ai propus şi de la ceea ce ţi-ai ales să munceşti, să o faci cu plăcere.
Întâlnirea de suflet s-a prelungit mult peste două ore de curs, cu întrebări şi răspunsuri legate de voluntariat, de curajul alegerilor pe care le faci în viaţă, de opţiunea de a rămâne în ţară şi de a schimba ceva. Dar adevăratele răspunsuri le vor primi singuri, prin propriile lor experinţe, urmându-şi visele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!