La fel ca sistemul medical sau oricare altul, şi sistemul de justiţie funcţionează cu riscuri de “malpraxisuri”. Din istoria ultimilor zece ani amintim câteva cazuri de rezonanţă din Bihor de inculpaţi achitaţi şi care au obţinut apoi daune materiale sau morale de la bugetul public pentru procesul penal căruia i-au făcut faţă: judecătoarea Elena Pop Blaga, procurorul Alexandru Lele, omul de afaceri Aurel Tărău.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au avut câştig de cauză în raport cu Statul Român jurnalistul şi întreprinzătorul Claudiu Someşan – pentru un proces civil pierdut la instanţele din ţară cât şi, parţial, fostul ofiţer Mihai Moldoveanu, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea taximetristului orădean Adalbert Nagy, în anul 1995.
Curtea de Apel Oradea l-a achitat definitiv, marţi, pe Nicolae Oros – alias Iepu’, de acuzaţia de omor asupra taximetristului orădean Bajkán Péter, găsit împuşcat în februarie 2009 într-un şanţ de lângă Calea Sântandreiului.
Achitarea a fost motivate prin lipsa de probe care să-l inculpe pe Oros. Aceasta după ce Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici» din Bucureşti a infirmat ipoteza că urmele ADN găsite pe volanul şi staţie de emisie-recepţie a taximetrului ar fi ale lui Oros.
„Clientul meu a îndurat un proces penal de şase ani de zile şi un an de arest preventiv pentru fapte care nu le-a comis. Completul de la Tribunal şi toate cele trei complete de judecată de la Curtea de Apeş care s-au pronunţat au dat sentinţe de nevinovăţie. Vom solicita să i se acorde daune materiale şi morale considerabile date fiind consecinţele acestui proces asupra sa şi a familiei sale”, ne-a declarat avocatul Răzvan Doseanu.
Reprezentantul legal al lui Oros ne-a mai dezvăluit că în cadrul procesului pentru daune va arăta instanţei că Oros a fost arestat nelegal, a fost interceptat în celula de deţinere şi i s-au prelevat probe ADN de salivă fără acordul acestuia prin intermediul unei aşa-zise consultaţii stomatologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!