Muzeul Oraşului Oradea – Complexul Cultural și Centrul Judetean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Bihor propun un eveniment expoziţional deosebit.
„Iele world” a fost inițiat de către Oana Tudose ca un proiect de cercetare textil-artizanală a lânii de ovine abandonată din România. În prezent, lâna de ovine reprezintă un material prim regenerabil și extrem de nevalorificat în zonele montane din România. În fiecare an tone de lână sunt aruncate în mediul înconjurator sau arse. Exploatând fibrele de lână prin metode tradiționale de prelucrare, “Iele world” creează piese de artă textilă ce investighează subiecte mitologice și de identitate culturală.
Miercuri, 26 februarie, ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziţiei de artă textilă „Iele” al Oanei Tudose în sala 16, etaj II. Coordonator proiect: ing. Mioriţa Săteanu. Artista Oana Tudose a plecat din România în urmă cu nouă ani, pentru că meseria în care s-a specializat, arhitectură de interior, nu era recunoscută. Acum nouă ani nu exista nomenclatura de arhitect de interior, nici măcar designer de interior, era doar cea de decorator.
Oana Tudose a absolvit Secţia de arhitectură din cadrul Liceului de Arte Târgu Jiu şi a urmat, apoi, Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, specializarea Arhitectură de interior. A plecat în Olanda urmând un master în cadrul Academiei de artă „Willem de Kooning“ din Rotterdam, specializându-se pe arhitectură de interior şi retail design. În timpul anilor de studiu a realizat şi o lucrare prin care a descoperit un material inovativ, cu rol de protejare a rândunicilor, care sunt pe cale de dispariţie în Olanda. În timpul masterului, Oana a lucrat ca asistent în cadrul unor firme de arhitectură, dar şi-a înfiinţat şi propriul birou, „Studio Oana Tudose“, de atunci lucrând ca freelancer.
În Olanda a colaborat cu mai mulţi arhitecţi olandezi, având proiecte în: Sri Lanka, India, Myanmar. Pentru construcţia unui restaurant din cadrul unui eco-resort de lux în Sri Lanka, Oana a fost premiată de UNESCO. Proiectul a durat patru ani, s-au folosit materiale din zonă şi s-a lucat cu meşteri locali. Restaurantul are o formă arhitecturală deosebită, inspirată din cea a unei stânci.
Valorifică lâna
S-a întors în ţară pentru a deschide un atelier de valorificare a lânii, revitalizând tradiţiile. Făcând cercetare pentru acest proiect, artista a descoperit că lână ajunge la gunoi sau este arsă. Aşa încât, s-a orienat spre tehnicile tradiţionale de prelucrare, obţinând finanţare europeană pentru atelierul de valorificare a lânii în cadrul unui concurs de planuri de afaceri. Valoarea proiectului a fost de 40.000 de euro. Artista a învăţat să toarcă la fel cum făceau pe vremuri bunicile, transformând meşteşugul în artă.
Oana Tudose îşi doreşte să studieze potenţialul textil artizanal al lânii de ovină românească şi aplicaţiile lui în design-ul de produs contemporan. Lâna poate fi folosită în diferie tapiţerii, dar şi la realizarea unor obiecte de interior precum lămpile de perete. Se mai poate folosi în realizarea unor podele pe bază de lână, pereţi decorativi fonoabsorbanţi sau pereţi despărţitori.
Oana Tudose prezintă la Oradea proiectul „Iele world” şi expoziţia sa de artă textilă în care îşi propune să recupereze acest material preţios şi subevaluat, căutând noi abordări de promovare a calităţii lânii de oaie şi aplicaţii ale lânii ca material contemporan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!