Scoala cu clasele I-VIII „Nicolae Balcescu” din Oradea are o tradiţie în domeniul schimburilor tematice cu şcolile din străinătate. În acest an, Şcoala Bălcescu din Oradea derulează un proiect European Comenius, în cadrul programului „Învăţare pe parcursul vieţii”. Proiectul „Identitate în diversitate se desfăşoară pe parcursul a doi ani.
Plurilingvism
„În proiectul «Identitate şi diversitate» sunt implicate şase ţări: Spania, Franţa, Italia, Anglia, Turcia şi Finlanda. Spania este ţara care coordonează proiectul. Fiecare ţară este responsabilă de o activitate. Acest demers, în care sunt implicate şapte şcoli din Europa, contribuie la înţelegerea europeană a convieţuirii, a muncii în echipă, a acceptării identităţii fiecăruia, în diversitate.
Noi profesorii, împreună cu elevii, pregătim prezentarea şcolii, a oraşului şi a ţării pentru a face cunoscute partenerilor noştri, cultura, aspectele de viaţă sau frumuseţile naturale pe care le avem. Italia este ţara care pregăteşte un blog pe care vor scrie copiii şi profesorii. Tot în cadrul acestui proiect, va fi creată o povestire în lanţ. Spania va începe o povestire, iar aceasta va fi completată de celelalte ţări. Tot Spania o va încheia”, a spus Maria Popescu-Sturz, coordonatoarea acestui proiect.
Potrivit acesteia la proiect se vor folosi limbile străine studiate în şcoală şi se va sprijini ideea de utilitate a învăţării limbilor moderne. Acest fapt se va concretiza în 26 septembrie, când elevii şi profesorii Şcolii „Nicolae Bălcescu”, împreună cu cadrele didactice şi elevii din şcolile ţărilor implicate, vor sărbători „Ziua Europeană a limbilor”.
„În cadrul proiectului vor fi organizate schimburi de experienţă între cadre didactice şi elevi. De asemenea, se lucrează prin corespondenţă electronică”, a informat Ioan Mocan, directorul Şcolii „Nicolae Bălcescu”. Din partea Şcolii Bălcescu, proiectul este coordonat de profesorii Maria Popescu-Sturz, Dorel Iosif, Szabo Gyongyi, Lucia Ţicra, Ileana Pele, Ioan Mocan.
„Toţi profesorii din şcoală se vor implica în proiect. Aceasta pentru că beneficiarii sunt copiii şcolii”, a mai punctat directorul Ioan Mocan.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!