Acestea au fost doar câteva dintre ideile dezbătute vinerea trecută în Sala Mare a Primăriei Oradea cu prilejul mesei rotunde „60 de ani de Europă Unită: cercuri și răscruci care marchează aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma”, actul constitutiv fundamental al Uniunii Europene aşa cum o cunoaştem noi astăzi. Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru elevii, studenţii şi dascălii care au „asăltat” Primăria Oradea în vederea participării la manifestare. Invitat principal a fost ambasadorul României în Ungaria – Marius Lazurca.
„Tinerii de faţă sunt cei cărora li se va încredinţa destinul Uniunii Europene, iar ei trebuie să fie pregătiţi să facă faţă provocărilor. Este important ca ei să plece acasă cu idei valide despre Uniunea Europeană şi despre ceea ce azi Europa a adus bine în vieţile noastre”, a spus Marius Lazurca.
Istoricul Gabriel Moisa, prodecanul Facultăţii de IRISPSC, a fost chemat să dea o direcţie discuţiei despre Uniunea Europeană şi a prezentat bilanţurile integrării şi felul în care acest bilanţ se vede dinspre România.
Pe de altă parte, prof. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC), a subliniat importanţa Uniunii Europene pentru România astfel: „UE ne-a adus cele mai mari beneficii pe care le-a avut țara noastră în întreaga ei istorie. Trebuie să fiți optimiști și să credeți în această construcție. Mesajul dumneavoastră trebuie să fie «Vrem Europă, vrem mai multă Europă»”.
Evenimentul a fost moderat de prof. Ioan Horga şi de lect. univ. dr. Mihai Maci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!