Ipoteza că scandalul iscat în jurul fermei de porci patronată de Iosif Pazuric, ca urmare a mirosului care îi ataca periodic pe orădeni, ar fi alimentat de interese imobiliare prinde contur. După ce „Legea mirosurilor ” a rămas blocată în Parlament, deputatul Florica Cherecheş a pus pe masa ministrului Agriculturii varianta relocării.
„Aceasta din urmă ar putea fi cea mai scumpă variantă, care presupune un efort substanțial și din partea proprietarului, dar care ar rezolva problema mirosului pentru orădeni și ar permite continuarea activității firmei în condiții apropiate cu cele din Occident”, susţine parlamentarul într-o postare.
În piaţă s-a vorbit adesea despre faptul că ferma lui Pazuric, aflată la distanţa cerută de normativele europene de oraş, ar împiedica extinderea Oradiei pe orizontală, ceea ce ar explica şi agitaţia liderilor politici când este vorba despre acest subiect. Discuţii, în spatele uşilor închise, despre relocarea fermei de porci au existat şi în timpul altor administraţii ale oraşului, însă până acum acestea nu au fost asumate public şi politic. Vârful de lance al acestei cauze este deputatul Florica Cherecheş care a încercat să obţină sprijin de la ministrul Petre Daea.
„Continuând eforturile pentru găsirea unor soluții la disconfortul olfactiv creat de ferma de porci Nutripork, am avut o întâlnire cu Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, pentru a-i prezenta problema și a găsi împreună o rezolvare. Printre soluțiile posibile se numără retehnologizarea, monitorizarea continuă- pe cheltuiala firmei- a calității aerului, respectarea mai riguroasă a condițiilor de autorizare, inclusiv existența perdelei forestiere sau relocarea. Aceasta din urmă ar putea fi cea mai scumpă variantă, care presupune un efort substanțial și din partea proprietarului, dar care ar rezolva problema mirosului pentru orădeni și ar permite continuarea activității firmei în condiții apropiate cu cele din Occident. Ministrul Daea mi-a promis că va lua în calcul toate posibilitățile, inclusiv relocarea, și va vedea dacă exisă o posibilitate de a sprijini financiar, prin bani europeni, mutarea fermei. Voi continua discuțiile, atât cu Ministrul Mediului, cât și cu al Sănătății, pentru că doar dacă ne vom uni eforturile, vom reuși să rezolvăm această problemă sensibilă, care face viața un chin pentru zeci de mii de orădeni”, a scris parlamentarul pe contul personal de pe o reţea de socializare.
Pe lângă ferma de porci, Iosif Pazuric are în proprietate, cel mai important FNC- fabrică de nutreţuri combinate, din vestul României, acoperind 30-40% din piața nutrețului combinat din Ardeal. Acest FNC asigură hrana celor peste 60.000 de porci. Una dintre explicaţiile mirosului care venea periodic dinspre ferma de porci s-a căutat în componenţa hranei animalelor.
Iosif Pazuric a explicat însă că „un nutreț combinat poate să conțină și 15-20 de ingrediente, însă în proporţie de 70% conţine cereale, șrot de soia, șrot de floarea soarelui, pentru partea de proteice, uleiuri pentru energie, minerale, calciu, sare, fosfați și microelemente și vitamine sub formă de premixuri vitamino-minerale”.
Discuţii similare cu cele din Oradea sunt şi la Marghita, acolo unde localnicii susţin că sunt terorizaţi de mirosul care vine de la fermă. Societatea patronată de Iosif Pazuric a semnat un acord cu Primăria Marghita prin care firma se obliga să implementeze nişte măsuri care să ducă treptat la reducerea mirosului. Acest proiect de măsuri a fost implementat în proporţie de peste 75% , dar discuţiile pe această temă sunt la aceeaşi intensitate în Consiliul Local Marghita ca şi înainte de semnarea acordului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!