„Majoritatea s-au produs în zonele schiabile. Am avut 6 accidentați la picioare, patru la membre superioare, unul la coloana lombară, unul la umăr, două la clavicule, unul cu traumă toracică, două plăgi tăiate și două toxiinfecții alimentare. Ca și anul trecut, avem program de asistență la Vârtop împreună cu SMURD, doi medici și minim cinci salvatori montani în weekend, ceea ce e un plus în promtitudinea acordării de asistență medicală”, zice Pinter Istvan, șeful Serviciului Public Salvamont Bihor.
[eadvert]
Zilele acestea, pârtiile din ambele stațiuni bihorene, Vârtop și Stâna de Vale, sunt funcționale. E păguboasă, însă, aglomerația care se crează, în ambele locații, la sfârșit de săptămână.
Trasee montane de evitat
În Bihor, la altitudini mai joase de 1300m, în zonele Vârtop, Padiş, Stana de Vale, este de cca 50-60 cm grosime iar la altitudine mai mare de 1300 de metrii, stratul de zăpadă e între 60 și 100 cm.
„Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, facem următoarele recomandări turiștilor:
– să țină cont de atenționările de vreme rea, și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă;
– să fie echipaţi corespunzător traseelor abordate;
– să ia în considerare că timpii de percurgere al unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare;
-pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare.
-pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm sa aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, in privinţa traseelor si condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora. Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro secţiunea trasee turistice.
Nu sunt recomandate în Muntii Bihor, traseele tehnice cu dificultate ridicată, echipate cu cabluri şi lanţuri pentru a da posibilitatea asigurării porţiunilor de traseu expuse, acestea fiind acoperite pe anumite porţiuni de un strat de zăpadă de 40 – 80 cm.
– punct albastru, Circuitul Cetăţile Ponorului
– punct roșu, Circuitul Cetăţile Rădesei
– punct galben, Circuitul Galbenei
– triunghi albastru, între Cascada Bohodei – Şaua Bohodei
Telefoane utile:
112 – Apel unic de urgență sau
salvamont (0725 826668 ) – Dispecerat Național Salvamont
Citiți principiile noastre de moderare aici!