În vreme ce noua centrală pe gaz va ajunge, luna viitoare, abia în faza primelor teste, conducerea Electrocentrale SA asigură orădenii că nu vor fi probleme în alimentarea cu cărbune a cazanelor vechi. „Stocul de cărbune va creşte gradual. Nu ne aşteptăm să avem probleme din acest punct de vedere. Se va merge, la începutul sezonului rece, pe echipamentele vechi, cele noi vor face testul final în februarie”, spune Stănel Necula, administrator special al Electrocentrale SA şi direcor Termoficare SA.
În aceste condiţii, sunt inevitabile avariile majore în centrală. Chiar şi acum, când CET-ul lucrează la parametri reduşi pentru că încă nu furnizează căldură în regim de iarnă, frecvenţa cu care cedează aparatura veche este îngrijorătoare. Nu mai departe de miercurea trecută, un incendiu a izbucnit în incinta Electrocentrale SA, de la un trasformator suprasolicitat. Iar în general, vechile cazane pe cărbune scot fum peste tot, în afara coşului, dând impresia unui incendiu mocnit în CET. Necula anunţă că iarna aceasta, Oradea se va încălzi cu “cazanele vechi, aşa fragile cum sunt ele”. Tocmai din cauza vechimii acestora şi cu speranţa pornirii CET-ului nou într-un viitor apropiat, conducerea CET a decis să minimizeze investiţiile în aceste cazane. În prezent, două sunt disponibile, iar al treilea trece printr-o reşapare mai complexă, în speranţa că nu va ceda înainte de vreme.
Probleme în reţea
Furnizarea căldurii pentru toţi clienţii CET-ului începe în 20 octombrie, pentru şcoli, gradiniţe, spitale şi instituţii publice, a început deja, dar la parametri reduşi. Trei puncte nevralgice sunt cunoscute acum pe reţeaua primară de alimentare cu termie, toate trei legate de proiectul european de reabilitare a 17,7 km de magistrală. În următoarele zile ar putea fi eliminate problemele de racord ale magistralelor I şi III cu magistrala de la ieşirea din Centrală. Dar pentru zona centrală, delimitată de străzile L. Pasteur, Magheru, Ghe. Doja, veştile sunt dintre cele mai sumbre. Constructorii – asocierea de firme Construcţii Bihor cu Energomontaj, au cerut răgaz pentru această porţiune, până dincolo de 20 octombrie. “Au cerut decalaje faţă de programul de lucrări convenit cu Primăria, până prin 5-15 noiembrie. Aşa ceva este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât prin 1 noiembrie se anunţă o scădere serioasă a temperaturilor. Au câteva zile să vină cu un grafic de lucrări cu care să se încadreze în termenul 20 octombrie”, zice Necula.
Cu sau fără nervii şefilor din CET şi Primărie, cu tot frigul din locuinţele orădenilor, firmele au termen contractual să finalizeze prima etapă a proiectului magistralelor în ultima zi din an. Asta în condiţiile în care, până acum, edilii au promis în repetate rânduri că proiectul se va termina până la intarea în sezonul rece. “Sunt nesincronizări între cei doi antreprenori. Săpătura (sarcina Construcţii Bihor SA n.r.) nu s-a făcut cu viteza cu care se putea monta conducta. Nu au fost probleme de bani, Primăria s-a împrumutat când a avut corecţii de la finanţator. Apoi, când s-au mai certat cu Primăria pe soluţii, şi atunci au trecut întregi zile în care nu s-a lucrat”, este părerea lui Necula.
Dacă totuşi, executantul nu se va încadra în termenul 20 octombrie, alimentarea cu căldură a zonei, în care sunt prinse şi spitalele Judeţean şi cel de Neuropsihiatrie, se va face cu sisteme provizorii. Cei din zonă se pot aştepta să primească căldură seara şi noaptea, la parametri mult reduşi, şi apă caldă pe durata zilei. Aceasta e soluţia de compromis oferită de staff-ul Termoficare SA.
Vestea bună îi priveşte pe ceilalţi orădeni: celor care sunt alimentaţi pe reţelele noi li se promite că agentul termic va fi la parametri superiori iar avariile mult reduse.
Investiţii proprii
În paralel cu lucrările pe proiect, Termoficare SA se laudă că a derulat lucrări din fonduri proprii pentru remedierea conductelor în 20 de zone tradiţional afectate de avarii. În plus, conducerea susţine că s-au făcut lucrări în toate punctele termice şi că pe 75% dintre ele sunt deja instalate sisteme de recirculare. Asta ar însemna reducerea timpului în care, pe robinetul de apă caldă, se contorizează apa rece.
O altă veste bună pentru clienţii sistemului de termoficare este că, din punctul de vedere al costurilor de producţie, nu se justifică nicio creştere a preţului gigacaloriei. Ultimul cuvânt, însă, îl are executivul local.
Primul foc, al doilea foc
Echipamentul nou instalat în CET are programat pe 15 noiembrie, primul test. Aşa numitul “first fire” este o probă în care se verifică din punct de vedere dinamic turbina. Al doilea test, în care este pus la lucru întreg ansamblul de echipamente, este programat în februarie anul viitor. Ar trebui să dureze undeva la 79 de ore până intră în parametri întreaga instalaţie dar, zice Necula, umplerea şi calibrarea cazanului cu apă fierbinte poate dura până la o lună, o lună şi jumătate. “Iarna aceasta nu cred că ne vom încălzi cu gaz”, e concluzia lui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!