Formaţia bistriţeană iarba Fiarelor îşi va lansa noul album intitulat „Slobod” în natură, în frumosul peisaj al paltoului Runcuri de la Roşia, lansare care coincide cu evenimentul de inaugurare al La Busuri Câmp, un camping cu autobuze recondiţionate şi glamping al soţilor Szabo.
Angela Szabo şi Dezideriu Szabo sunt cunoscuţi în zona Roşia nu doar ca „pictoriţa” şi „speologul”, ci şi ca organizatorii de un deceniu ai Târgului de bunătăţi, meşteşuguri şi voie bună „Straiţă Plină”.
Ea a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Decorative la Timişoara, fiind un artist plastic cu numeorase expoziţii la activ, în ţară şi în străinătate. El a studiat Marketing la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi este pasionat de frumuseţile din adâncurile munţilor.
Au părăsit zgomotul oraşului în 2008, când s-au mutat în Cătunul Runcuri, din comuna Roşia. De atunci, prin tot ce fac promovează frumoasele locuri roşiene, tradiţiile, producătorii locali şi meşterii populari. În jurul lor au strâns o comunitate formată nu doar din bihoreni, ci şi din oameni veniţi din toată ţara, de la Timişoara la Iaşi, de la Bistriţa la Bucureşti.
Pentru ei nu prea există momente de pauză, de relaxare. Poate doar atunci când Angela îşi dă răgazul – mai rar de o vreme – să se pună în faţa pânzei şi să picteze minunatele ei personaje în culori vii, sau când Dezideriu îşi pune echipamentul şi coboară în adâncul peşterilor din marele sistem al Roşiei, alături de colegii de la Clubul de Speologie Speodava.
Din transportul în comun, pe platoul Runcuri
Ideea campingului a pornit de la ONG-ul lor, Asociaţia Orizont Verde. Aveau nevoie de un cadru în care să îşi desfăşoare evenimentele culturale organizate de asociaţie. Iniţial a fost vorba de un loc de campare şi o bucătărie cu terasă. Aşa a venit primul autobuz de la Bistriţa, printr-un prieten al soţilor Szabo. Autobuzul funcţional a venit pe propriile roţi până pe Platoul Runcuri. Au reuşit să îl amenajeze ca bucătărie, cu aragaz, frigider, fiind dotat cu tot ce trebuie, pentru ca oaspeții din camping să îşi poată găti.
Şi dacă au reuşit să îl amenajeze pe primul ca şi bucătărie, de ce nu ar putea fi amenajate altele ca și camere? Aşa au ajuns pe platou alte două autobuze, unul tot de la Bistriţa, iar cel de al doilea – cel galben – de la Baia Mare, folosit iniţial la transportul în comun în oraş. Ultimele două au sosit de la Dobreşti, de la un patron care a avut o firmă de transport local şi a renunţat. Li s-a oferit chiar şi un autobuz care a fost folosit pentru a transporta deţinuţi, dar pe acela nu l-au achiziţionat. Cele patru autobuze sunt amenajate fiecare ca două camere cu intrări separate, cu trei-patru paturi, conectate la curent electric. În total, 24 de locuri de cazare.
Glamping cu fonduri europene
În weekendul 7-9 iulie se va inaugura partea de glamping a campingului, care a fost realizată cu fonduri europene. Finanţarea a venit prin GAL Pădurea Craiului şi GAL Poarta Transilvaniei care au oferit 17 granturi pentru mai multe mici afaceri, printre care şi La Busuri Camp. În final, de la un camping de ONG, soţii Szabo au trecut la busines.
Glampingul oferă o experienţă inedită, o combinaţie de cazare la cort, dar cu confortul pe care ţi-l oferă o cameră de hotel. Cele trei corturi de glamping sunt montate pe platforme de lemn, sunt mobilate cu paturi, mini frigider şi terasă cu măsuţe şi fotolii. Un cort are un pat dublu, iar celelalte două pat dublu cu pat suplimentar, în total 8 locuri în zona de glamping.
Preţurile în camping sunt accesibile pentru toate buzunarele. La autobuze, preţul este de 50 lei de persoană pe noapte, la glamping preţul este de 200 de lei/cort/ noapte, iar la cort personal, tariful este de 25 lei /persoană/noapte. Pentru toate variantele este asigurat accesul la băi cu duşuri cu apă caldă şi bucătăria dotată.
Pentru vara aceasta, soţii Szabo au gândit un program de evenimente culturale, ateliere, ture de aventură sau pur şi simplu momente plăcute pentru relaxare în cadrul campingului, unde se poate şi admira ansamblul de lucrări monumentale de land art „Dansul Zmeilor cu ochi de văzduh”, creat ca lucrare de disertaţie la masterat de către artista Angela Szabo.
„Sperăm ca evenimentul de săptămâna viitoare să fie o avanpremiera a ceea ce ne dorim să devină La Busuri Camp pe vitor. Nu doar un camping, ci o oază de experiențe de tot felul (culturale, sportive, artistice etc.), trăite în sânul naturii. Sperăm să atragem în jurul nostru oameni care vin aici să exploreze, să experimenteze lucruri noi, să-şi petreacă timpul liber într-un mod activ”, spune Dezideriu Szabo.
Concert de lansare şi atelier de percuţie
„Slobod” este al doilea album al formaţiei iarba Fiarelor, după albumul „Desculţ”. Materialul este conceput să reprezinte un fel de „new age nelalocul lui” pe care muzica din România nu a avut ocazia să-l trăiască la timpul cuvenit, concomitent cu alte culturi.
„În timp ce românii de toate etniile erau închiși cuminți în țară, afară avea loc mișcarea new age, prin care se înțelege o formă evoluată a muzicilor folk și/sau populară. Folkul de la anglo-saxoni și muzica populară de pe linia latină sunt una și aceeași muzică – nu de petrecere, nu de pahar, nu de masă, ci de oameni buni. Etno, la fel. Dar toate aceste denumiri au fost corupte prin folosirea lor în contexte neadecvate. În România, muzica populară a fost secționată de folkul cenaclului de oraș, pentru a aparține țăranilor. Însă acum a venit vremea, vorba aia, să ne preumblăm cu sloboda și să aducem cântare din gură slobodă și aspră la vorbă, dintr-o oază de libertate în care muzica poate fi exprimată fără constrângeri sau limitări. Slobod, al doilea album iarba Fiarelor este o manifestare de eliberare a muzicii omenești”, spun cei de la iarba Fiarelor despre noul lor material discografic.
Piesele de pe „Slobod” se pot asculta pe toate platformele de streaming. Muzica lor este „o muzică ritualică de fuziune”, spunea Grigore Leşe, doctor în etno-muzicologie. Cei care încă nu au descoperit-o la concertele de la „Straiţă Plină” sau din Oradea o vor putea asculta în mijlocul naturii, pe Platoul Runcuri.
Evenimentul de inaugurare al La Busuri Câmp va însemna, pe lângă bucuria de a te relaxa în natură, muzică și aventură. De vineri până duminică, între 7 și 9 iulie, vor fi trei zile pline de distracție și experiențe memorabile, în care se vor putea explora împrejurimile prin activități outdoor, un mod de recreere activă.
Muzica live va fi punctul central al evenimentului. Sâmbătă, 8 iulie, va avea loc concertul de lansare al noului album al formației iarba Fiarelor, „Slobod”. Cei prezenţi vor avea ocazia de a participa şi la un atelier de percuție, unde vor putea învăța secretele ritmurilor și vor putea explora sunetele și vibrațiile unui set variat de instrumente de percuție, alături de trupa iarba Fiarelor. De asemenea, în cele trei zile de weekend se vor putea organiza ture de via ferrata în Cheile Cuţilor sau via ferrata Șura Ușorilor din Valea Dâlbii, cu ghidaj la cerere. Nu vor lipsi berea artizanală sau bogracs-ul la ceaun. Bilete pentru eveniment se pot găsi prin platforma iabilet.ro. Fiecare seară se va încheia cu câte un foc de tabără, pentru poveşti şi noi prietenii.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!