La această activitate a participat conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Oradea colaborează.
[eadvert]
Cu această ocazie, inspectorul șef al ITPF Oradea, domnul chestor de poliție Marin BONDAR, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.
Frontiera de Vest la granița cu Ungaria
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea este unitatea teritorială a Poliţiei de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, având competenţă teritorială la frontiera de vest a României cu Ungaria (pe 67,6% din lungimea acesteia) pentru judeţele Bihor şi Arad.
Structura are în componenţă 2 servicii teritoriale (Arad şi Bihor), 9 sectoare (Nădlac, Turnu, Curtici, Vârşand, Salonta. Girişu de Criş, Borş, Diosig şi Valea lui Mihai), 22 puncte de trecere a frontierei (17 rutiere – 9 permanente, 8 temporare și 5 feroviare) și zona liberă Arad – Curtici.
Valori de trafic
În cursul anului 2022, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 11.275.478 persoane (5.611.453 persoane la nivelul județului Arad » 49% din total și 5.664.025 persoane la nivelul județului Bihor » 51% din total), cu aproximativ 24,95% mai mult față de anul anterior.
În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2022, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru aproximativ 4.981.023 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 11%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2022, comparativ cu anul 2021.
202 persoane urmărite general și internașional depistate la frontieră
În cursul anului 2022 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 202 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, tot în anul 2022, au fost depistate 26.076 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 202 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.
Acte ilegale
La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 8.907 acte ilegale, dintre care 8.302 infracţiuni şi 605 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.
Migraţia ilegală
În anul 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.
În perioada supusă analizei, la frontiera „verde” au fost depistați peste 1.200 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.
Moduri de operare:
- constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre Arad sau Oradea, iar de acolo, cu mijloace de transport în comun sau taxi, până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos, spre frontiera cu Ungaria;
- constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre diferite parcări situate pe autostrada A1 ori spre zonele adiacente P.T.F. Nădlac II în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor;
- intrarea migranților legal în România în baza unor vize de muncă, iar ulterior depistarea acestora, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară;
Peste 4500 de persoane depistate ascunde pentru a trece granița ilegal
În punctele de trecere din zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea au fost depistate peste 4.500 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră.
Începând cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 48% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (3.634 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (58 persoane) și P.T.F Curtici (41 de persoane).
Din punct de vedere al provenienței, 4.472 de migranți sunt solicitanți de azil, 1.090 provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 1.989 au intrat legal în România (1.887 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă).
În perioada analizată, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost depistate peste 150 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.
În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:
- ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
- ascunse pe osiile semiremorcilor;
- ascunși pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme
Citiți principiile noastre de moderare aici!