Zeci de medici şi reprezentanţi ai tuturor forurilor superioare au fost prezenţi vineri la sărbătorirea unui an de funcţionare a Spitalului Pelican şi 10 ani de la deschiderea Complexului Pelican cu cabinete şi laboratoare.
Printre invitaţii speciali au fost viceprimarul Gheorghe Carp, dar şi liderii politici Cornel Popa şi ex-primarul Petru Filip. Chiar dacă fac parte din partide politice diferite, politicienii, viceprimarul Carp şi şefa Casei de Asigurări de Sănătate, au recunoscut la unison aportul spectaculos adus în zona de vest a ţării de Complexul Pelican, prin spitalul deschis pentru bihorenii şi ceilalţi cetăţeni din judeţele limitrofe care au probleme de sănătate.
Îi invidiază
„Vă invidiez pentru performanţa obţinută, pentru indicatorii mari pe care i-aţi obţinut şi pe care dacă celelalte spitale i-ar avea, ar trăi şi ele mai bine. Sper să învăţăm din ce aţi realizat. Vă invidiez, dar vă felicit”, a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, primul care a fost chemat să aprecieze activitatea Spitalului Pelican.
Petru Filip a declarat că nu a venit la eveniment pentru că e lider politic ci pentru că îi respectă pe cei ce au clădit acest nou nucleu sanitar important pentru Bihor şi judeţele limitrofe Filip a ţinut să îşi exprime bucuria pentru investitorii de la Spitalul Pelican care au reuşit să reziste răutăţilor venite din partea unora: „Mă bucur că aţi rezistat acestor nemernicii specifice din păcate poporului român. Singura şansă de a le da o palmă celor ce vă vor răul este să continuaţi ce aţi început aici”.
Cornel Popa i-a felicitat pe investititorii Spitalului Pelican pentru riscul imens pe care şi l-au asumat. „Felicit spiritul managerial al celor care conduc această fabrică de sănătate. Cu acest bebeluş de un an au intrat în zona riscului şi al sacrificiului, mai ales în ziua de azi când eşti la mâna băncilor care au dobânzi ucigătoare”, a spus liderul politic bihorean Popa, care şi-a exprimat speranţa că CAS Bihor va reuşi să aibă un ritm mai cadenţat cum e cel al Spitalului Pelican. „Vă ţin pumnii şi să sperăm că prin această oportunitate pe care o avem medicii noştri buni vor alege să nu plece să muncească peste hotare”, a adăugat liderul, uimit că într-un an de la înfiinţare peste 100.000 de oameni au călcat pragul noului spital.
Şefa CAS Bihor, Emilia Gogoneaţă, i-a felicitat pe investitori, pe care îi felicită pentru asumarea acestui risc ce implică multe nopţi nedormite şi mult timp departe de familie.
Carte de vizită
După speech-ul celor de mai sus, reprezentantul fiecărei secţii din spital a rezumat activitatea de profil şi performanţele obţinute şi cu ajutorul unor calupuri video, din cabinete, saloane şi săli de operaţie. În calitate de acţionar, urologul Teodor Maghiar a ţinut să îşi felicite colegii care au avut curajul în urmă cu un an să îşi părăsească locurile de muncă bugetate şi să înceapă un drum nou, la Spitalul Pelican. Compartimentul din ambulatoriu cu cele mai multe consultaţii este oftalmologia, în sălile de operaţie, intervenţiile de cataractă efectuându-se identic ca în SUA sau statele europene dezvoltate. În domeniul chirurgiei generale, de urologie şi ORL de la Spitalul Pelican s-au efectuat mai multe intervenţii chirurgicale în premieră.
În primul an de la înfiinţare, 10.262 de bolnavi au fost trataţi şi externaţi în stare de sănătate bună, au avut loc 55.103 consultaţii, 15.651 bolnavi au beneficiat de investigaţii de imagistică (RMN, computer tomograf, ecografii), 12.182 de persoane şi-au făcut analizele la laboratorul spitalului.
Vârsta celor care au apelat la serviciile medicale de la noul spital e diferită, cel mai tânăr pacient internat fiind un băieţel de o lună (cel mai tânăr pacient care a beneficiat de asistenţă medicală de urgenţă de la Ambulanţa Pelican a avut 6 zile), iar cel mai în vârstă pacient internat fiind un bărbat de 100 de ani.
Otilia Sandor
Pacienţii internaţi despre Spitalul Pelican
Citiți principiile noastre de moderare aici!