Oradea. A fost posibil datorită unui proiect susținut de ECDL (European Computer Driving Licence) România, cu sprijinul Dedeman, alături de Asociația Oamenilor de Afaceri și Ministerul Educației Naționale. Parte dintr-un proiect pentru meseriașii viitorului, „3DUTECH” (EDUTECH) își propune să creeze noua generație de specialiști în printarea 3D, printr-un proiect pentru elevii și profesorii din România. Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, 20 de profesori și 200 de elevi din mai multe licee din București, Bacău, Oradea, Timișoara, Suceava, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Tulcea vor avea oportunitatea să-și dobândească certificarea de printare 3D, certificare recunoscută internațional.
Profesorii EDUTECH din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” sunt Teutcsh Tünde şi Nagy István, iar cei 20 de elevi selectați din cadrul colegiului orădean vor fi instruiţi în modelare şi imprimare 3D şi apoi certificaţi ECDL 3D Printing gratuit, până la finalul anului şcolar 2017-2018. În plus, EDUTECH îi provoacă pe elevii şi profesorii participanţi la o serie de concursuri, care vor premia cele mai inovative idei antreprenoriale dezvoltate de liceeni (Antreprenor 3D), cele mai inedite obiecte funcţionale realizate la imprimantele 3D (3D for Life) şi cele mai bune idei de proiecte sau activităţi care să integreze imprimantele 3D în procesul de învăţare (Teach for Future).
Trebuie spus că principalele industrii în care astăzi imprimantele 3D aduc valoare adăugată sunt arhitectura, medicina dentară, medicina ortopedică, electronică, industria constructoare de maşini, industria aviatică şi de apărare, publicitate sau industria alimentară, iar modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca şi meserie precum web design-ul. Aşadar, oricine va şti modelare 3D va putea să ofere servicii în piaţă sau să fie mai uşor angajabil. De asemenea, boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie: tehnician imprimare 3D. Și nu în ultimul rând, orice inovaţie tehnologică lansează un nou val de companii pe piaţă, deci vor exista oportunităţi şi la nivel antreprenorial, iar dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol important în revigorarea economiei românești într-un viitor (sperăm) nu prea îndepărtat…
Daniel Topală
Citiți principiile noastre de moderare aici!