În noaptea de Înviere Patriarhul Daniel a vorbit despre Hristos ca eliberator şi vindecător.
„Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, cu tot ceea ce în aceste zile ne împresoară, neliniștește, ne pune pe gânduri, ne crează o stare de incertitudine pentru prezentul și viitorul nostru”, şi-a început capul Bisericii Ortodoxe mesajul către credincioşi.
Patriarhul a amintit întâi că primele cuvinte ale Domnului nostru Isus Hristos după Înviere au fost „Nu vă temeți!”, „Bucurați-vă!” și „Pace vouă!”.
După aceasta, Patriarhul a vorbit despre Isus Hristos ca Mântuitor, Vindecător și Eliberator în momente în care „oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște”.
În condițiile actuale, a mai adăugat, PSS Daniel, „Hristos Cel înviat din morți se întâlnește tainic cu noi, pe drumul vieții noastre sau în casele noastre și mai ales în casa sufletului nostru și ne spune ‹Nu vă temeți!›, ‹Bucurați-vă!›, ‹Pace vouă!›”.
„Isus Hristos Cel răstignit și înviat este Mântuitorul lumii, adică Vindecătorul și Eliberatorul oamenilor de păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva, Eliberator sau Vindecător de boală și de moarte”, a spus Patriarhul, adăugând că moartea este înțeleasă „mai întâi ca separare a sufletului de trup, dar și ca o îndepărtare a omului de Dumnezeu”.
Revenind la contextul actual, când lumea se teme de îmbolnăvire și de moarte, Preafericirea Sa a citat Cartea Înțelepciunii lui Solomon și a explicat că „Dumnezeu nu a făcut moartea și nu se bucură de pieirea celor vii” (Solomon 1:13).
„Deci, moartea este consecința înșelării protopărinților Adam și Eva de către diavol care le-a spus că ‹voi puteți fi ca Dumnezeu› și fără Dumnezeu sau împotriva lui Dumnezeu. Prin neascultare s-au despărțit de Dumnezeu, Izvorul Vieții”, a subliniat Patriarhul.
„Păcatul a atras după el o mulțime de boli, o mulțime de suferințe”, a continuat Patriarhul României. „Iar Hristos Domnul, Noul Adam, tocmai devine Om muritor ca să ne vindece de păcat și de moarte”.
Părintele Patriarh a evidențiat că prin chemare la pocăință Hristos vrea să vindece pe omul păcătos de modul de viață egoist, arogant și posesiv pentru a deveni altruist, smerit și milostiv”.
Hristos a făcut o mulțime de vindecări, a amintit Patriarhul. Minunile au fost efectuate fie ca răspuns la credința celor vindecați, a semenilor care-i aduceau la El sau chiar numai din iubire milostivă față de orice om care suferă.
La final, Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu să le dăruiască „sănătate celor bolnavi, răbdare și pricepere tuturor medicilor și întregului personal medical, consolare celor îndoliați și odihnă sufletelor decedați”. I-a amintit, de asemenea, pe preoții și voluntarii care au avut o activitate intensă în condițiile de criză și pe toți cei care lucrează spre binele poporului român.
Tuturor celor aflați în case din cauza pandemiei, Patriarhul Daniel le-a transmis „Sărbători de Paște cu sănătate și pace, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”.
Închişi în Cenacol
Dacă de obicei, în ajun de Paşti, creştinii îşi pregăteau coşul cu bunătăţi şi îl duceau la biserică, unde, după Slujbă, erau sfinţite bucatele. În acest an, din cauza restricţiilor impuse de noul coronavirus, creştinţii au sărbătorit Învierea Domnului acasă, în faţa televizoarelor, a radioului ori a telefoanelor, asistând astfel la Slujba Învierii.
,,Anul acesta ne este dat să retrăim un Paște care, din mai multe puncte de vedere, este asemănător cu Paștele pe care l-au trăit ucenicii <<închiși în Cenacol>> când le apare Cel Înviat. Acest timp de urgență sanitară de Covid-19 este cu siguranță un timp de încercare, un timp în care suntem chemați însă să creștem în credința față de Dumnezeu și în iubire față de aproapele. În aceste zile, când cred că fiecare dintre noi se întreabă: oare când se va sfârși această suferință cauzată de un inamic invizibil? Oare ce putem face în acest timp de urgență noi, care credem într-o viață mai bună? Le pot răspunde: cred că ar trebui să repunem în centrul preocupărilor pe aproapele nostru, lăsând deoparte egoismul și să rămânem împreună pentru a construi o lume a iubirii. Și atunci, cu siguranță că Domnul Înviat ne va aduce seninătate peste necazurile noastre, pentru că, doar cu Dumnezeu, viața nu moare niciodată. Le spun tuturor celor care sunt ”închiși în Cenacolul” caselor de frica epidemiei, așteptând vestea că Isus Cristos a distrus moartea, că numai în El are sens totul”, este mesajul transmis de preotul Olimpiu Todorean, într-o scrisoare trimisă credincioşilor săi.
De altfel, în aproape toate comunităţile, ortodoxe sau greco-catolice, preoţii s-au îngrijit să le trimită credincioşilor acasă: pasca şi vinul, dar şi apă sfinţită şi lumânări.
Liturghia zilei de Paşte se celebrează cu mare solemnitate duminică, 19 aprilie 2020. Însă, în condiţiile impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările din aceste zile vor fi oficiate în biserici de preoţi şi transmise online, radio sau la TV.
Cristos cel înviat din morţi nu este împiedicat de nici o ordonanţă militară, iar dacă noi nu reuşim să mergem la El, intră El în casele şi în inimile noastre. Redacţia noastră doreşte tuturor sărbători binecuvântate! Hristos a înviat!
Citiți principiile noastre de moderare aici!