Minerii de la Băiţa SA vor avea salariile mărite, vor primi hrană caldă şi li se vor îmbunătăţi condiţiile de lucru, informează prefectul Claudiu Pop. Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa şi prefectul de Bihor au vizitat, miercuri, mina Băiţa, ocazie cu care secretarul de stat Maricel Popa i-a dispus directorului SC Băiţa SA, Ovidiu Dăescu să ducă la îndeplinire măsurile favorabile minerilor. Nemulţumirile minorilor au plecat de la faptul că personalului TESA i s-a mărit deja salariile, în timp ce ei au fost ignoraţi. „Secretarul de stat a venit aici la invitaţia mea, pentru a merge în zonă şi pentru a vedea şi îmbunătăţi condiţiile de lucru”, spune prefectul Claudiu Pop.
Moştenirea Mariei Trip
SC Băiţa SA exploatează dolomită într-un parteneriat cu REMAT, fiind vândută către Azomureş.
Acum, director la Băiţa SA este pesedistul Ovidiu Dăescu, fost comisar-şef la Garda Naţională de Mediu şi, anterior, director APM Bihor. Înainte de Dăescu, director general la Băiţa fusese Maria Trip. În septembrie anul trecut, aceasta şi-a dat demisia din funcţie, într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie al S.C. Băiţa S.A. la care a participat şi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa. Atunci, acesta a luat act de situaţia financiară gravă a societăţii şi a cerut membrilor CA şi conducerii executive a societăţii adoptarea şi implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situaţii.
Cu acea ocazie, Biroul de Presă al Ministerului Economiei emitea un comunicat de presă, citat de Mediafax, în care se arăta că au fost constatate deficienţe grave în gestionarea activităţii la SC Băiţa SA de către Corpul de control al ministerului, fiind sesizate organele judiciare competente. „A fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală”, se precizează în comunicat. „Totodată, a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese în care s-a aflat conducerea S.C. Băiţa S.A., dar şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală referitor la modul de încasare/plată a unei de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între S.C. Băiţa S.A. şi o societate parteneră.
„Situaţia economică şi financiară a societăţii S.C. Băiţa S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. În aceste condiţii, în absenţa unor soluţii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situaţiei economice şi financiare a societăţii S.C. Băiţa S.A., ministrul Economiei, Constantin Niţă, a mandatat membrii Consiliului de Administraţie să adopte şi să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situaţii, în vederea păstrării locurilor de muncă şi dezvoltarea activitţăii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băiţa”, mai precizau atunci reprezentanţii Ministerului Economiei, citaţi de Mediafax. În acel context, ministrul Niţă declara că schimbarea conducerii societăţii S.C. Băiţa S.A. are ca obiectiv „relansarea activităţii miniere a societăţii şi îmbunătăţirea situaţiei economice în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă, asigurând, totodată, angajaţii companiei că nu s-a luat şi nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activităţii miniere de la societatea Băiţa S.A”.
Prefectul şi minerii
Peste o sută de mineri de la Mina Băiţa din Bihor au refuzat atunci să înceapă lucrul, protestând faţă de închiderea vehiculată a exploatării şi reclamând demisia „forţată” a directoarei societăţii, Maria Trip. Atunci, prefectul Claudiu Pop s-a deplasat la Băiţa pentru a discuta cu minerii. Pop le-a promis acestora că în Consiliul de Administraţie va fi numit omul propus de aceştia. Astfel, Dăescu a devenit membru în C.A., iar ulterior director general al societăţii. Locul lăsat vacant de acesta în C.A. va fi luat de Valentina Butişcă, fost consilier judeţean PSD.
Deşi acum produce profit, SC Băiţa SA este în continuare pe pierdere, din cauza obligaţiilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească în calitate de titular al licenţei, evaluate la circa 250.000 de lei pentru fiecare lună de activitate. Este vorba despre scoaterea apei din mină, ce presupune mult curent electric, precum şi plata celor 27 de salariaţi care se ocupă cu această activitate. Există o datorie de milioane de lei acumulată către Electrica, structura acestei datorii fiind încă în discuţie între SC Băiţa SA – societate de stat şi societăţile care i-au fost partenere în exploatarea neferoaselor: SC Băiţa Bihor – societate acţionariată de Maria Trip în timp ce deţinea şefia şi la SC Băiţa SA, precum şi societatea Mineral Mining, cu acţionariat suedez şi chinez. De asemenea, la Mâna Băiţa există o situaţie complicată şi din perspectiva delimitării proprietăţilor între Băiţa SA şi Băiţa Bihor, societăţi controlate la un moment dat de aceeaşi persoană, Maria Trip, împotriva căreia s-au depus plângerile penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!