Orădenii preocupați de hrana sănătoasă au de anul acesta la dispoziție o modalitate inovatoare de a-și procura alimente locale, intrând într-un parteneriat direct cu un mic producător agricol din județ. Este vorba despre Liviu Negrescu, din satul Tămașda, comuna Avram Iancu, care este primul legumicultor care a acceptat provocarea de a realiza un parteneriat ASAT cu un grup de 20 de familii de orădeni.
Liviu Negrescu este un tânăr de 37 de ani, care lucrează în domeniul agricol și de doi ani a început să cultive legume pentru piață. După experiența desfacerii produselor în condiții de piață, unde fiecare mic producător concurează cu intermediarii care desfac produsele industriei agricole intensive, venite adesea de la distanțe de mii de kilometri, Liviu a acceptat cu bucurie să înceapă acest parteneriat direct cu familiile de consumatori, cărora le oferă un coș săptămânal de legume de sezon, crescute în maniera agriculturii naturale. Tânărul agricultor bihorean a alocat o suprafață de jumătate de hectar doar pentru producția în regim de parteneriat, unde va cultiva o diversitate de peste 20 de soiuri de legume și zarzavaturi, pe care le va aduce în oraș săptămânal, începând cu luna mai.
Hrană sănătoasă
Să intri într-un parteneriat ASAT înseamnă, din punctul consumatorului de vedere, să te angajezi că vei ridica un coș săptămânal de legume de sezon, dar și că vei împărți în mod solidar cu producătorul și cu ceilalți consumatori beneficiile și riscurile agriculturii naturale. „Nu este ușor pentru consumatori să ajungă în fiecare săptămână într-un punct comun de distribuție, eventual să se implice chiar și în realizarea distribuției sau să înțeleagă riscurile specifice agriculturii naturale, dar sistemul ASAT este așa gândit încât să asigure o relație de încredere și colaborare între părți, excluzând orice intermediere și asigurând un preț echitabil, atât pentru producător, cât și pentru consumatorul-partener” ne-a declarat Adina Pătroc, promotor ASAT în Oradea.
Cum se pot înscrie orădenii
Pentru a afla mai multe informații, sau să va înscrieţi în parteneriatul ASAT Oradea, puteți scrie la adresa oradea@asatromania.ro sau puteți suna la numărul 0724.575.965. Locurile care mai sunt disponibile vor fi ocupate în ordinea semnării angajamentului cu micul producător agricol din Tămașda, la semnare plătindu-se un avans din contravaloarea totală a unui abonament anual, necesar acoperirii unor costuri specifice de producție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!