Conceptul Uniunii Europene „de la fermă la furculiță” aplicat și în țara noastră implică verificarea fiecărei verigi a lanțului alimentar, de la hrana animalelor până la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
[eadvert]
Furajele pentru animale sunt o verigă esențială a lanțului alimentar și influențează direct atât sănătatea și bunăstarea animalelor, cât și siguranța alimentelor. De aceea, monitorizarea, supravegherea şi controalele din domeniul hranei pentru animale se realizează de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în toate stadiile de producţie, procesare, depozitare, transport, distribuţie, comercializare şi utilizare a hranei pentru animale. Contaminanții furajelor pot fi de natură biologică, chimică sau fizică.
În contextul epidemiologic actual, al evoluției pestei porcine africane (PPA) în țara noastră, igiena furajelor şi bunele practici au un rol deosebit în prevenirea răspândirii virusului.
Controale
Responsabilitatea principală pentru siguranța furajelor pe întreg lanțul alimentar, de la producția primară a hranei pentru animale până la hrănirea animalelor de la care se obțin produse alimentare revine operatorilor din sectorul hranei pentru animale.
Toți operatorii din sectorul hranei pentru animale sunt supuşi controlului oficial, atât prin planificarea şi realizarea de inspecţii la unităţi, cât şi prin prelevarea şi analizarea probelor de furaje.
În acest sens, în perioada ianuarie 2020-martie 2021, au fost realizate 2.304 de inspecţii, în urma cărora au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale. Valoarea amenzilor se ridică la 161.200 lei. Organele de control au emis de asemenea 154 de avertismente, 2 Ordonanţe de suspendare a activităţii, 22 Ordonanţe de interzicere a activităţii şi au fost dispuse 471 de termene de remediere a deficiențelor.
„Cele mai multe neconformităţi identificate au fost reprezentate de lipsa dovezilor privind realizarea acţiunilor DDD (decontaminare, dezinfecţie și dezinsecţie) şi a instruirii personalului, trasabilitate incompletă, lipsa sau nerevizuirea procedurilor și lipsa autorizării/înregistrării sanitare veterinare”, transmit inspectorii sanitari veterinari.
Anual, în cadrul Programului Cifric pentru Controlul Oficial al Furajelor inspectorii oficiali ai serviciilor veterinare prelevează probe de furaje combinate, materii prime furajere, aditivi și preamestecuri de aditivi furajeri, atât de la operatorii cu activitate în sectorul nutriției animale (unități producătoare de furaje combinate și depozite), cât și de la exploatațiile de animale.
Trimite articolul
XDar aditivii care oficial sunt folosiți la pui, porc, vită care ne stricã CSM din parizer, cremvurşti, pateu? Dar grăsimile hidrogenate care stricã untul, brânza, iaurtul, aluatul şi peste tot? Dar injectarea cărnii cu soluții saline pentru majorare la cântar?
Pesta porcină v-a determinat, dar control din oficiu fără determinare nu se face peste tot, pentru cã mâncãm în continuu substanțe care ar trebui interzise din oficiu?
Asta va da sa mancati postacilor, asta va da Emilut?
Bla, bla, bla! Nimic concret, lozinci si mari generalitati. Bugetari fara responsabilitati!