Doritorii s-au putut spovedi şi împărtăşi. Mai mulţi părinţi şi-au adus copiii, unii purtaţi încă în braţe, pentru a fi împărtăşiţi.
Înălţarea Sfintei Cruci este praznic împărătesc cinstit cu zi de post, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea. Această sărbătoare este foarte veche şi, după cum aflăm dintr-una din predicile Sfântului Luca al Crimeei, se prăznuia deja în secolul al V-lea, fiind fixată atunci când, prin eforturile Sfintei Împărătese Elena, a fost găsită Crucea Domnului.
Mănăstirea Sfintei Cruci este primul aşezământ mănăstiresc ortodox din Oradea, fiind înfiinţată în anul 1992, la iniţiativa maicii stareţe Mina Bădilă cu binecuvântarea Prea Sfinţiei Sale dr. Vasile Coman, episcopul ortodox de atunci al Oradiei. Sfiinţirea aşezământului monahal s-a petrecut într-un loc improvizat. Singura clădire a mănăstirii era, în acea vreme, o casă cu o vechime de aproximativ un secol, devenită mai apoi biblioteca şi muzeul mănăstirii.
Apoi, în anul 1993 s-a adus prima biserică a mănăstirii – o bisericuţă de lemn, ce datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Bisericuţa a fost adusă din satul Corbeşti, judeţul Bihor, într-o stare de degradare avansată, însă ulterior a fost reabilitată. Bisericuţa poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Apoi, în anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii principale, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, unică în Ardeal datorită picturii sale exterioare. Picturile exterioare ale bisericii fac legătura cu bisericile mănăstirilor din nordul Moldovei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!