Când hotărârea a fost dată, pe 30 aprilie 2024, instanța a stabilit că toate faptele de care a fost acuzat Augustin David Rostaș s-au prescris, astfel că procesul penal a fost oprit.
[eadvert]
Totuși, Tribunalul a decis ca inculpatul și asiguratorul RCA al mașinii pe care o condusese să achite o parte din cheltuielile de spitalizare ale polițistului lovit și să-i plătească daune morale de 80.000 de euro. Tânărul a fost anchetat și judecat pentru că în 2019, pe când avea doar 15 ani, a furat o mașină, a condus-o băut, cu polițiștii pe urmele sale, și a intrat în plin într-un agent de Poliție. Rostaș a fost acuzat inițial de tentativă de omor, dar instanța a hotărât să modifice încadrarea juridică a faptei și să-l judece pentru vătămare corporală din culpă. Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Oradea.
Agent târât sub mașina furată
Pe 10 octombrie 2019, Augustin Rostaș a luat autoturismul din fața casei unui localnic din Oșorhei, care lăsase mașina neîncuiată și cu cheile înăuntru. Când a observat că vehiculul lipsește, proprietarul a sunat la 112, iar, după câteva minute, polițiștii au observat mașina pe șoseaua de centură a Oradei, în zona magazinului Selgros, și au plecat în urmărirea acesteia.
Hoțul a accelerat până la aproape 120 km/h și a blocat de mai multe ori tentativele de depășire ale echipajelor de Poliție. Între timp, agenții au format un baraj lângă Piața 100, dar Rostaș a ignorat semnalele lor, obligându-l pe un polițist să sară peste parapet și pe un polițist local să se arunce în șanțul de la marginea drumului pentru a nu fi loviți.
În schimb, un alt agent de la Rutieră, Octavian Popa, a fost lovit și târât sub mașina care trecuse în viteză peste bordura dintre sensuri. Autoturismul s-a oprit într-un parapete de la marginea drumului, moment în care adolescentul de la volan și doi pasageri din mașină au încercat să fugă, dar au fost prinși imediat.
Cu răni pe tot corpul, polițistul care avea atunci 30 de ani a ajuns la Spitalul Județean, unde a fost operat. Medicii au constatat că Octavian Popa avea dublă fractură de femur, fractură de tibie și peroneu, ligamente și meniscul rupte, mușchii gambei smulși și un genunche făcut „praf”. Ca să-i fie vindecate rănile, agentul a primit 120 de zile de îngrijiri medicale, dar, cu recuperare cu tot, a stat în concediu medical 300 de zile.
Hoț băut, cu antecedente
Ancheta care a urmat a scos la iveală faptul că, în seara în care l-a lovit pe polițist, Augustin Rostaș băuse bere și jucase cărți cu alți doi minori, acasă la el, în Oșorhei. Au furat apoi mașina și s-au hotărât să plece la Tinca, unde locuia prietena lui. Când polițiștii au pornit în urmărirea lor, unul dintre însoțitorii șoferului de ocazie a dezvăluit că Rostaș ar fi spus nu se va lăsa prins de polițiști.
La rândul său, fugarul a susținut că nu a oprit pentru că mai fusese cercetat în trecut pentru furturi de mașini. A crezut că polițiștii se vor feri din calea lui când a trecut pe contrasens, peste bordură, a spus băiatul.
August Rostaș a fost arestat, iar la mai puțin de o lună după accident a fost trimis în judecată sub acuzațiile de ultraj cu referire la tentativă de omor, furt, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Instanța: nu e tentativă de omor, e vătămare din culpă
La opt luni de la accident, procesul a luat o întorsătură neașteptată. Pe 11 iunie 2020, judecătoarea Crina Muntean a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei de care era acuzat Augustin Rostaș, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă.
„Nu e vorba despre un simplu accident”, a explicat avocatul polițistului lovit, precizând că băiatul nu a urmărit producerea rezultatului faptei sale, dar l-a acceptat, opinie împărtășită și de procurorul de ședință. De cealaltă parte, apărarea a susținut că tinerii au luat totul ca pe un joc, mai ales că au și băut: „S-au gândit că se urcă în maşină şi merg frumos în treaba lor, fără să prevadă altceva.”
Din punct de vedere al pedepselor prevăzute de Codul Penal pentru cele două fapte, în cazul tentativei de omor asupra unui polițist în misiune poate fi dată o condamnare de până la 12 ani și jumătate de detenție, în timp ce pentru vătămare corporală din culpă pedeapsa nu poate depăși 4 ani și jumătate de închisoare.
Inculpatul, obligat să plătească 80% din valoarea îngrijirilor medicale
Prin sentința dată în ultima zi a lunii aprilie, Tribunalul a dispus încetarea procesului penal față de Augustin Rostaș pentru acuzațiile de furt de folosință, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și vătămare corporală din culpă.
În schimb, i-a obligat pe inculpat și pe firma de asigurări să plătească aproape 13.000 de lei Spitalului Județean din Oradea și peste 35.000 de lei Spitalului de Ortopedie „Foișor” din București. Sumele reprezintă 80% din contravaloarea îngrijirilor medicale acordate polițistului rănit, restul banilor „urmând a fi suportată conform asigurărilor de sănătate ale persoanei vătămate”, a stabilit Tribunalul.
Instanța a decis ca agentul rănit să primească daune materiale de 9600 de lei, 80.000 de euro daune morale și alți 5200 de lei, onorariu avocațial.
Trimite articolul
Xmai dati le pensii speciale
Un prieten imi povestea ca justitia apara infractorii, cred ca avea dreptate.
Incredibil în ce țară trăim. Nu înțeleg de ce exista prescriere și în al doilea rand, nu înțeleg cine va plăti pentru faptul ca a intervenit aceasta prescriere.
-
…cine va plăti ??? Păi alți oameni pe care îi va nenoroci acest infractor lăsat liber !
Ceea ce e demonstrat de milt!
Angajati-va la MAI sa primiti pensii speciale..
Si tratamente de acest gen de la justie!