Din cauza clădirilor de patrimoniu care s-au transformat în ruine, Oradea devine un oraş periculos. Cu precădere în centrul oraşului, în orice moment te poţi aştepta să-ţi cadă o cărămidă în cap. S-a întâmplat şi miercuri după-amiază. Pietonii de pe Corso, dar şi orădenii aflaţi la terasa instalată la doar câţiva metri de hotel au trăit momente de spaimă. Bucăţi masive din zidul hotelului Parc s-au desprins, au străpuns plasa de protecţie, şi au căzut pe stradă.
Şi în 2007
„Eram la doar un metru de primele bucăţi de cărămidă care au început să cadă. Am avut mare noroc”, a spus o orădeancă aflată în zonă în acel moment.
Nu este pentru prima dată când cad bucăţi din hotelul Parc. În vara lui 2007 o cărămidă căzută în capul unui orădean l-a trimis pe acesta direct în spital. Atunci a fost instalată aşa numita plasă de protecţie peste clădire. Plasă care, evident nu are cum să reziste la greutatea cărămizilor care se desprind. Patronii hotelului Parc s-au arătat neplăcut surprinşi de prezenţa aparatului foto, dar par să nu fie cel puţin la fel de deranjaţi de starea de degradare a clădirii de patrimoniu aflată în proprietatea lor. Finanţele au scos acest imobil la vânzare pentru plata unor datorii de 188.000 lei. Pe acest fond, hotelulParc fiind o clădire de patrimoniu de categoria A, Consiliul Judeţean şi-a exprimat dreptul de preemţiune şi a vrut să achiziţioneze hotelul pentru o sumă de aproximativ 500.000 de euro. Romulus Borşi a plătit însă datoriile şi a blocat hotărârea CJ Bihor. Borşi spunea că oricum o să vândă dar pretenţiile sale financiare erau de peste 3 milioane de euro. Cât priveşte reabilitarea clădirilor, încă din vremea primarului interimar Mihai Groza s-a încercat demararea unei strategii din fonduri externe, după modelul oraşelor Sibiu şi Baia Mare. Actuala conducere a Primăriei Oradea a elaborat un Regulament pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric, taxă care se percepe de la 1 ianuarie. Pentru a stimula iniţiativa proprietarilor în reabilitarea clădirilor, aleşii au decis să-i scutească la impozitul pe clădiri pe cinci ani, pe cei care procedează ca atare.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!