Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre şi Planul Urbanistic de Detaliu aferent schimbării destinaţiei spaţiului, la finalul lunii trecute. Asta în condiţiile în care proiectul a iscat proteste şi nemulţumiri din partea vecinilor.
Conform raportului de specialitate, imobilul în cauză „are un regim de înălţime parter”, a fost construit la sfârşitul secolului XIX, ca brutărie, care a fost apoi extinsă pe strada Gh. Dima. Imobilul a fost naţionalizat şi, la retrocedare, proprietatea a fost împărţită şi restituită către doi proprietari.
Hotelul este propus pentru porţiunea cu expunere la străzile Republicii şi Gh. Dima, noua amenajare urmând să aibă subsol, parter, două etaje şi mansardă, retrasă faţă de strada Gh. Dima. „Se propun: reabilitarea corpului de clădire de pe strada Republicii colţ cu strada Gheorghe Dima, desfiinţarea corpurilor de clădire de pe strada Gh. Dima şi construirea unui nou corp de clădire cu destinaţia hotel şi restaurant”, se arată în raportul de specialitate.
14, 15
Hotelul ar urma să aibă 15 camere. În proiectul de hotărâre avansat de Instituţia Arhitectului-Şef, problema spaţiilor de parcare necesare s-ar rezolva prin obligarea hotelului să închirieze 10 locuri în parcarea etajată din strada Tribunalului şi prin amenajarea a patru locuri de parcare la sol, pe strada Gheorghe Dima.
În perioada legală de consultare a publicului, în intervalul de două săptămâni, s-au formulat mai multe nemulţumiri şi întrebări din partea celor aflaţi într-o mai mică sau mai mare vecinătate.
Vecinii au reclamat că imobilul propus este prea înalt şi că va umbri imobilele din vecinătate. Li s-a răspuns că, în fapt, ar urma să fie mai scund decât cel de pe str. Gh. Dima nr. 2 şi că studiul de însorire arată că acesta nu va umbri vecinii mai mult decât permite cadrul legal.
Autorul Planului Urbanistic de Detaliu a insistat, de asemenea, că sistemele de ventilaţie ale noilor spaţii vor funcţiona în curtea interioară a acestora, iar despre agitaţia inerentă unui hotel arată că face parte din peisaj, dat fiind faptul că vecinătăţile imediate sunt spaţii comerciale.
Despre faptul că existenţa unui hotel va scădea valoarea proprietăţilor din imediata vecinătate, Primăria – prin Arhitectul-Şef – apreciază că acest lucru „nu constituie argumente pe probleme de urbanism, motiv pentru care nu pot fi opozabile dezvoltării urbanistice propuse prin PUD”.
Întocmirea Planului Urbanistic de Detaliu, aprobarea acestuia în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi în Consiliul Local reprezintă primii paşi în realizarea lucrării. Urmează autorizaţia de construire, pentru care iniţiatorul ar trebui să prezinte, printre altele, şi acordul vecinilor direct afectaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!