Eliberat din funcția de subprefect, Horia Carțiș a revenit la Consiliul Județean, însă de data aceasta în funcția de director general economic. Astfel, după ce mai bine de patru ani, Consiliul Județean a funcționat fără director economic plin, această funcție vacantă de conducere se ocupă prin revenirea lui Carțiș. Gabriela Plugar îl va seconda.
[eadvert]
Carțiș activase la Consiliul Județean în perioada 2012 – 2016, ca șef de cabinet al fostului președinte Cornel Popa, calitate din care s-a implicat în toate proiectele Consiliului. Inclusiv cele pe fonduri europene. Chiar înainte ca mandatul lui Cornel Popa să se încheie, Carțiș a devenit funcționar public și a ajuns rapid director general pentru dezvoltare și fonduri europene la Consiliul Județean. Ulterior, după preluarea conducerii CJ de către UDMR, PSD și ALDE, direcția a fost desființată, iar Carțiș a devenit șef de birou, în organigrama președintelui Pásztor.
Revitalizat de instanță
Ulterior, Carțiș a acționat în instanță decizia fostei conduceri și printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Oradea din 2020, el a primit dreptul de a fi instalat la Consiliul Județean în cea mai înaltă funcție de conducere disponibilă. În condițiile în care după pensionarea lui Dimitrie Musca, din decembrie 2016, funcția de director economic era singura vacantă la CJ, Horia Carțiș a fost numit director economic de către aceeași conducere care îl trăsese inițial pe dreapta. Însă între timp, liberalul devenise subprefect din partea PMP. Astfel, s-a autosuspendat din funcția de director economic, pe care nu a mai ajuns s-o exercite în 2020.
Apropiat al fostului președinte Cornel Popa, căruia îi datorează cariera în CJ, Horia Carțiș a fost marginalizat și în filiala PNL Bihor, intrată în era Bolojan. În acest context, Carțiș a devenit subprefect cu girul PMP, partidul aliat al liberalilor, până la alegerile parlamentare din 2020. După care PMP a pierdut contactul cu Parlamentul și implicit, cu guvernarea.
Prin nominalizarea noilor subprefecți – Botházy (UDMR) și Palaghianu (USR), Carțiș a fost eliberat din funcția deținută la Prefectură, revenind finalmente la Consiliul Județean, în calitate de director. Însă sub conducerea unui nou președinte. Așa se face că, promovat de Cornel Popa, marginalizat și diminuat de cuplul Pásztor – Mang, Carțiș se întoarce pe cai mari în Consiliu, tocmai în mandatul lui Ilie Bolojan.
„Dl Carțiș a trebuit să fie pus pe o funcție omoloagă (sic!). Funcția de director general economic era singura funcție de conducere vacantă și are și pregătire”, spune vicepreședintele Călin Gal, cel care coordonează Direcția Economică a Consiliului Județean.
Vicepreședintele Gal ne-a transmis că va lucra bine cu Horia Carțiș, câtă vreme Carțiș va avea disponibilitate la efort.
Fără campanie de angajări
În altă ordine de idei, vicele Gal dezminte informațiile vehiculate de opozanți, pe mediile de socializare. Gal spune că nu există nicio campanie de angajări la Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât organigrama nu poate fi modificată vreme de șase luni, după concedierile din toamnă.
„Este vorba doar despre personal contractual angajat pe perioadă determinată. Una, două persoane, deoarece avem doamne în concediu de maternitate. De asemenea, au mai fost două-trei posturi, cum sunt cele ale lui Fenesi și Cseke (fostul subprefect, respectiv actualul ministru al Dezvoltării – n.red.), care sunt suspendate. În rest, absolut nimic. Pe partea de funcționari publici, șase luni nu se poate schimba. Astfel, nu există nicio discuție de genul acesta”, ne-a declarat Gal.
Trimite articolul
Xe plina organigrama CJ si primariei Oradea de directori politruci lipsiti de competenta.
-
Se vor intelege Bolo si Cartis. Amandoi i-aubagat cutitul in spate celui care i-a promovat…Cornel Popa.
Pentru unii e greu doar sa se nasca.Apoi daca cineva ii pune mana in cap si apostrofeaza cu “mirificul”titlu de “inalt demnitar de stat”,pentru aceasta persoana de acolo se opreste cursul normal al timpului.Indiferent de ce se intampla acesta va fi betonat “ca abonat pana la moarte la banul public”.Restul nu conteaza ca-i bun ca nu-i bun,ca ii pus pe un post care necesita studii de specialitate,nu conteaza.Ideea e ca intrusul uns demnitar sau ditamai inalt demnitar ramane intangibil si imun in fata legii .Pentru acestia tot timpul va fi rezervat un post unsuros la “mama vaca a statului”.Aici e mai rau ca la academia franceza unde noul membru are loc numai daca unul moare din cei vechi.La noi aceste posturi calde se mostenesc din tata in fiu si alte neamuri mai ceva ca in mafia Siciliana.Pacat ca muritorii de rand si generatiile studioase pe merit nu pot mirosi din binefacerile ugerului statal ei fiind centrifugati in afara sferei unsilor puterii.