Salvarea sectorului hotelurilor și restaurantelor ar putea veni prin stabilirea unui salariu minim precum în construcții și scutirea de unele taxe și impozite. Asta i-ar ajuta pe angajatorii din acest sector să găsească mai ușor forță de muncă.
[eadvert]
„Avem posibilitatea repornirii HORECA, hoteluri, restaurante și tot ce are legătură cu acest sector. Ne lovim de o problemă foarte mare – angajatorii nu mai găsesc resurse umane pentru acest domeniu. Pentru că, timp de aproape 15 luni, oamenii aceștia au stat pe șomaj tehnic, pe venituri minimale de 1.000 de lei. Nu s-au mai descurcat din banii aceștia și s-au reorientat către alte locuri de muncă. Reîntoarcerea lor către HORECA este extrem de grea. În primul rând, nimeni nu le poate oferi o garanție că peste trei – cinci luni nu vor fi iar într-o situație care să pună în pericol traiul lor cotidian. Și în al doilea rând, odată modificată orientarea profesională, este greu să revii la ceea ce ai muncit înainte”, precizează Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Acesta spune că în ultima perioadă a luat contact cu foarte mulți angajatori din acest sector și toți s-au plâns că nu găsesc mână de lucru.
Pentru a rezolva această situație, șeful AJOFM Bihor vine cu o propunere: stabilirea unui salariu minim în sectorul HORECA precum în construcții și scutirea de o serie de taxe. „Am propus să aveam și în acest sector un beneficiu financiar ca în construcții, unde salariul minim pe economie este de 3.000 de lei, iar contribuțiile reduse la un nivel acceptabil. În acest sens, am avut o discuție cu președintele ANOFM și i-am transmis această propunere, inspirându-mă din discuțiile pe care le-am avut cu angajatorii din HORECA. Mi-a răspuns că această propunere este în analiză”, a declarat Békési Csaba.
Dacă această propunere s-ar materializa, costul salarial al angajatorului nu ar crește prea mult, iar venitul net al angajatului ar fi mai mare.
Ce spun angajatorii
„Este o propunere care, categoric, ne-ar ajuta, pentru că mulți din cei care au lucrat în acest sector au plecat spre alte domenii sau au migrat afară și au reticența de a se întoarce. Pentru că peste câteva luni nu se știe ce va fi. Desigur, dacă ar avea niște facilități, i-ar ajuta”, este de părere Dumitru Fechete, managerul Complexului President. Acesta speră ca propunerea să nu rămână doar în stadiul de promisiune. „Atâtea promisiuni a fost în domeniul HORECA, dacă se realizau jumătate din ele, era ceva”, subliniază Dumitru Fechete.
Romeo Ionescu, managerul Hotelului Ramada, apreciază ca binevenită această măsură. „Dacă omul ia mai mulți bani în mână și compania nu cheltuie mai mult, care companie nu ar fi fericită. Până la urmă banii ajung la angajat, iar pe tine nu te costă mai mult. Munca în România este taxată excesiv”, apreciază Romeo Ionescu.
Cum este în construcții
Reamintim că, potrivit OUG 114/2018, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații de la firmele încadrate în domeniile specificate construcțiilor pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Persoanele prevăzute mai sus care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute mai sus.
Totodată, angajatorul va plăti o contribuție asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei. Astfel contribuția scade de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.
Trimite articolul
Xdeacord dar fara ciubuc si idiotenii de a legifera ciubucul.
-
Nu te obliga nimeni sa dai ciubuc
oare nu ar fi corect sa excluda de la exceptii si constructiile ? l-a asta sa gandit domnul de la ajofm ? suntem o tara de exceptati si speciali si ne gandim sa mai cream alti exceptati
-
Corect Razvan, intai ITistii, apoi constructorii pwuli, acum ospatarii sulii,…..apoi. Ia mai fara scutiri sau sa-i scuteasca pe toti, ca la ce taxe avem functionarii romani ar putea fi platiti si sa nu mearga la lucru. Nu ca daca merg acum se simte o diferenta! Dar sa stea si ei acasa sa gateasca si sa se filmeze pe FB, ca asta e nivelul lor. Sanatate si la cat mai multe beri si cafele scumpe va doresc.
Da, da, sa le dea statul bani ucratorilor din horeca nu angajatorii, mereu sa faca altii, ei doar sa faca profit. E curat sclavagism in horeca in Romania, vorbesc in perfecta cunostinta de cauza !
Sa mearga ITM-ul in control in Baile Felix la marile hoteluri sa vada cum sunt respectate legile in ce priveste angajatii, ore suplimentare neplatite, zile libere dupa ce se lucreaza in fiecare weekend doar cate una de multe ori si aia dupa ce ai lucrat cate 7-8 zile la rand, salarii de mizerie si stress maxim. Le pleaca oamenii satui de atata “bine”