Anul 2021 aduce o serie de modificări ale Codului Fiscal prin Legea nr. 296/2020 și prin O.U.G. nr. 226/2020. Prezentăm în continuare câteva dintre acestea.
Pentru PFA
Una dintre principalele modificări care se referă la persoanele fizice autorizate (PFA) este stabilirea datei de 25 mai 2021 ca termen pentru depunerea – Declarației Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și a Declarația 230, pentru redirecționarea a cotei de 3,5% din impozitul pe venit către ONG.
[eadvert]
PFA în sistem real vor considera cheltuieli nedeductibile cheltuielile cu amortizarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitării activităţii, potrivit legii.
Se vor considera cheltuieli nedeductibile de către PFA-uri şi cheltuielile cu costul de achiziţie al aparatelor demarcat electronice fiscale, puse în funcţiune în anul respectiv.
Pentru angajatori
Sunt venituri neimpozabile sumele acordate de angajator angajaților care desfășoară activitatea în regim de telemuncă pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile casnice (electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date) şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon de 400 lei pe lună. Pentru această sumă nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale. Nu este nevoie de documente justificative de la angajat pentru a dovedi efectuarea acestor cheltuieli.
Sumele care depășesc acest plafon sunt considerate asimilate salariilor. Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariați sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal.
Pentru angajații societăților plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor și impozit specific sunt venituri neimpozabile avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor.
Acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică şi vaccinarea angajaţilor pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaţilor şi cea publică, nu este considerată venit impozabil şi nu se supune nici contribuţiilor sociale. La platitorii de impozit pe profit, aceasta reprezintă o cheltuială deductibilă.
Se introduc în categoria veniturilor neimpozabile din salarii şi ajutoarele pentru adopţie. Acestea nu vor fi supuse nici contribuţiilor sociale obligatorii (CAS si CASS).
Se consideră venituri neimpozabile avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcţii considerate de către angajator esenţiale pentru desfăşurarea activităţii şi care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator si în cazul instituirii stării de alertă.
Nu sunt venituri impozabile și nu se cuprind în baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.
În baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor nu se vor cuprinde dividendele primite de la o persoană juridică română.
Operatorii economici plătitori de impozit specific (restaurantele, pensiunile, hotelurile) beneficiază de scutire de la acesta pe o perioadă de 90 de zile începând cu data de 1 ianuarie 2021. Pentru aplicarea acestei prevederi, contribuabilii calculează în mod corespunzător impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016 aferent anului 2021, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 de zile calendaristice.
Se suspendă până pe 31 martie 2021 sancționarea firmelor care nu-și conectează casele de marcat la serverele ANAF
Se prelugește până la data de 31 decembrie 2021 termenul până la care trebuie să se doteze cu aparate de marcat electronice firmele ce livrează bunuri sau servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede.
Cererile de anulare a obligațiilor de plată accesorii, în baza OUG 69/2020 și cererile pentru eșalonarea simplificată pe OUG 181/2020, se pot depune și în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021.
Restructurarea obligaţiilor fiscale reglementată de OG nr.6/2019 va include şi obligațiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020. Termenul pentru depunererea cererilor este 30.06.2021.
Sunt impozitate doar cu impozitul pe venit de 10% (fără contribuții sociale) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate de firme unor terți, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru reclamă și publicitate. Acordarea tichetelor se face pe bază de evidență nominală, care trebuie să cuprindă, cel puțin, informații referitoare la numele, prenumele, codul numeric personal/numărul de identificare fiscală a beneficiarului și valoarea tichetelor acordate fiecărui beneficiar, lunar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!