Interesant, după horă au apărut foarfecele şi unul dintre participanţi a început să taie panglica în bucăţi, pentru a le oferi orădenilor un souvenir de la Hora Unirii. Curând, pe fondul cântecelor patriotice difuzate în Piaţa Unirii, lumea a început să se îmbulzească, mulţi din cei aflaţi la faţa locului arătând o surprinzătoare râvnă faţă de panglica tricoloră. Practic, toţi cei prezenţi au vrut să ducă acasă o bucată din panglica Unirii!
Manifestările prilejuite de celebrarea Unirii Mici au fost marcate şi de protestatarii anti-Băsescu. Aceştia au depus o jerbă de flori la statuia Viteazului, cu mesajul „Omagiu făurătorilor unităţii neamului român” şi semnat „din partea celor nemulţumiţi de actualul regim”. După Hora Unirii, protestatarii au profitat de micile pauze dintre cântecele patriotice difuzate la staţie, pentru a striga „Jos Băsescu!”.
Manifestările dedicate Micii Uniri au debutat ieri la ora 11, cu un cuvânt introductiv rostit de prefectul Gavrilă Ghilea. Reprezentantul Guvernului a făcut referiri şi la perioada prin care trece ţara. A urmat apoi la cuvânt istoricul George Moisa, de la Universitatea din Oradea, care a evocat contextul în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859. Moisa a evidenţiat meritele lui Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Bălcescu.
Corul Traian Moşoiu nu putea lipsi de la un asemenea moment. Venerabilii corişti au cântat cântece patriotice, precum „Treceţi batalioane române Carpaţii!”, impresionând prin vivacitatea lor. După depunerile de coroane, a urmat retragerea detaşamentului de onoare. Orădenii care au rămas în piaţă nu au ratat ocazia de a-i asculta pe interpreţii ansamblului folcloric profesionist Crişana.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!