„Libelarii” recidivează
Primii au fost pedeliştii, care au depus la statuia lui Mihai Viteazul o jerbă de flori cu un mesaj plin de simţire patriotică, dar în care s-a strecurat o eroare jenantă: „Hai să dă-m mână cu mână!”. Semnat: Partidul Democrat Liberal. Eroarea pedeliştilor poate fi cu greu scuzată, mai ales că portocaliii o comiseseră recent şi de Ziua Oradiei. Pe 12 octombrie anul trecut, pedeliştii depuneau o jerbă la statuia lui Aurel Lazăr, în care şi-au greşit numele partidului. S-au semnat „Partidul Democrat Libelar”!
Cu Floruţa înainte!
Pesediştii s-au molipsit şi ei de la gafele oamenilor lui Seremi. Doar astfel poate fi explicată desemnarea lui Octavian Floruţa ca purtător al jerbei din partea Uniunii Social Liberale (USL). Floruţa este inculpat într-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Oradea, pentru jefuirea unei maşini a Poştei Române. Celălalt prezumtiv făptaş este Bimbo Miklos Levente. Pe 22 august 2005, doi bărbaţi, unul ce purta mască de motociclist, celălalt purtând o glugă peste faţă atacau maşina ce aduna colectările de peste zi de la Oficiul Poştal nr. 9, din Rogerius. Cei doi au furat un sac cu 35.000 de lei şi au fugit cu un BMW. Între timp, procesul în care e implicat Floruţa a fost trimis spre rejudecare Judecătoriei din Oradea, iar la înfăţişarea din 13 decembrie 2011, instanţa cerea ca Poliţia să-l supună pe Floruţa la un test poligraf. Potrivit portalului de Justiţie (portal.just.ro), pe 24 ianuarie era programat un nou termen de judecată în procesul unde Floruţa figurează ca inculpat. Adică exact în ziua în care Octavian Floruţa depunea jerba USL la statuia lui Mihai Viteazul!
Ţîrle, de mână cu Lascău
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a fost un alt personaj proeminent la manifestările prilejuite de Ziua Unirii. Ţîrle a fost unul dintre puţinii politicieni care au ţinut să participe şi la Hora Unirii, din jurul statuii Viteazului. Doar că în debutul horei, aparatul foto l-a surprins pe şeful de la CJ prinzându-se în horă tocmai cu Ioan Lascău, fostul şef al Finanţelor bihorene. Numele lui Lascău apare în mai multe procese penale, în care a fost acuzat de fapte de corupţie.
Pe 4 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Ioan Lascău de acuzaţia formulată în 2006 de procurorii DNA. Astfel, Lascău fusese denunţat că ar fi pretins omului de afaceri Mircea Nistreanu 10% din cele 18,5 miliarde de lei vechi pe care Repcon urma să le încaseze preferenţial de la Administraţia Naţională Apele Române. Achitarea poate fi atacată însă de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Lascău mai are un proces pe rolul Curţii de Apel Braşov, într-un dosar în care a fost trimis în judecată tot de DNA, în 2005, împreună cu afaceristul Ranyak Ambro Zoltan. Lascău, ca şef la Finanţe, ar fi împiedicat urmărirea unei creanţe de 1 miliard de lei vechi de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care această firmă o avea faţă de o alta.
Nici un lider liberal nu a fost văzut în Hora Unirii.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!