Adunau sute de fani în Sala Sporturilor din Oradea, nu o dată amfitrion fiind cunoscutul om de radio Andrei Partoş. Nu exista internet, singura posibilitate de a-i reasculta fiind discurile de vinil scoase de Electrecord, pentru care puneai deoparte 26 de lei.
După 40 de ani industria muzicală românească s-a schimbat total. Invazia de formaţii şi solişti inundă media, comercialul dominând în detrimentul muzicii „cu greutate”. Dacă prea puţini îşi mai doresc să cumpere un CD de colecţie sau intră pe platformele de streaming şi download, majoritatea apelează la accesul facil pe youtube, neinteresaţi de faptul că nu se compară un download piratat cu calitatea unei înregistrări de pe albumul original. Dar iată că în aceste condiţii de concurenţă acerbă pe piaţa muzicală, Holograf face, după patru decenii, săli pline la concertele live.
Sâmbătă seara, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, majoritatea spectatorilor au fost generaţia 40 plus, cei care ştiau aproape fiecare vers al pieselor. Tema pe care pariază cu succes de atâta timp Holograf, iubirea, ajunge la sufletul celor din faţa scenei care poate s-au cunoscut pe muzica lor sau care, cu siguranţă le trezeşte amintiri frumoase.
Au început concertul cu „Taina” şi au trecut prin multe din piesele foarte cunoscute: „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Cât de departe”, „N-am ştiut”, „Ţi-am dat un inel” sau „Şi băieţii plâng”. Au cântat şi piese mai vechi, „Umbre pe cer”, „Ochii tăi” sau „Singur pe drum”, la cea din urmă solist fiind basistul Iulian Vrabete, care cu mâinile precise de arhitect a încântat cu un scurt solo de jazz-funk într-un preambul la piesa care apărea prima dată pe albumul „Holograf2” în 1987 sub numele „Luminile rampei”, reluată apoi pe „Undeva Departe” în anul 1999 cu titlul „Singur pe drum”. Au cântat şi noua piesă, care încă nu este finisată pentru a fi pe radio sau TV. Deocamdată doar cei prezenţi la concerte au privilegiul de a o asculta în varianta voce, pian şi percuţie.
Au fost două ore de muzică, o trecere scurtă în revistă a 40 de ani de activitate cu 27 de materiale audio și video scoase pe piaţă. Cei cinci muzicieni: Dan Bittman, Iulian Vrabete, Tino Furtună, Edi Petroşel, Romeo Dediu, avându-l alături în turneu – şi de altfel de mai bine de 20 de ani – pe percuţionistul Emil Soumah, duc povestea mai departe, taina succesului lor fiind iubirea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!