Comuna Olcea se întinde pe o suprafaţă de patru ori mai mare decât o unitate administrativ – teriotorială obişnuită din Bihor. Numai satul Hodişel e răspândit pe mai mult de 13 km. Fapt ce dă farmec, inedit, dar care aduce şi deservicii comunităţii. Speranţele localnicilor că vor ieşi din izolare au început să prindă contur după ce asfaltul a acoperit drumul care duce spre sat. „Acum cinci ani, aici făceai doar câtiva kilometri pe oră. Poate doar cu ARO să fi venit”, spune primarul Flore Bocşe. Lucrarea a costat 14 miliarde de lei.
Clasa cu un elev
La şcoala din Hodişel clasele sunt formate, în medie, din patru elevi. Cea mai numeroasă clasă e formată din zece copii. În clasa a VIII-a există doar un singur elev. Copiii trebuie să pornească de acasă cel puţin cu o oră înainte pentru a ajunge la cursuri. Vin peste câmp, pe scurtături numai de ei ştiute. Darius este un copil foarte frumos, cu o claie de păr blond pus în valoare de ochii albaştri în care te scufunzi. E nevoit să vină încălţat în cisme de cauciuc. Dar visează să se facă fotbalist. Nu fiindcă ar avea un idol anume, ci fiindcă e înfrăgostit de fotbal. Copiii învaţă grupaţi în săli, câte două clase.
La catedre stau trei surori, o educatoare şi trei învăţătoare. Cea de-a patra soră e responsabilă cu ordinea. „Anul trecut am închis şcoală o săptămână şi jumătate fiindcă a nins şi copiii nu aveau cum să ajungă la şcoală”, spune una dintre învăţătoare. Nu precipitaţiile sunt cei mai mari duşmani ai localnicilor, ci lipsa lor. Oamenii din Hodişel au mecanisme speciale prin care colectează apa de ploaie în fântini. Cu apa de ploaie gătesc mâncarea. Dar atunci când nu plouă, cum a fost anul trecut, oamenii au purtat apa din Olcea în fântânile din Hodişel.
„Credem în cuvântul domnului deputat Seremi care a promis că până la finalul mandatului vom avea apă şi la Hodişel”, spune primarul Bocşe.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!