Crescătorii de păsări şi animale mici spun că pasiunea lor este mai puternică decât criza economică. Majoritatea celor intervievaţi declară că se ocupă cu creşterea animalelor şi păsărilor din plăcere şi nu se gândesc neapărat la un câştig. Dacă iese şi câştig, cu atât mai bine.
Unii au fost cuceriţi de pasiunile lor încă din pruncie. Alţii şi-au descoperit hobby-ul mai târziu. Dumitru Mihele are o atracţie deosebită pentru creşterea iepurilor. Bujor Blaj are ca hobby creşterea porumbeilor, iar Dumitru M., creşterea păsărilor şi păunilor. Toţi au ceva în comun, pasiunea şi dragostea pentru micile vieţuitoare.
Majoritatea crescătorilor sunt de părere că „hobby-urile” lor trebuie să se întreţină singure, în sensul că din vânzarea unor exemplare deosebite trebuie să se asigure costurile cu hrana, medicaţia şi alte cheltuieli de întreţinere a exemplarelor rămase. Crescătorii aşteaptă cu nerăbdare târgurile şi expoziţiile pentru a-şi prezenta exemplarele deosebite.
Hobby-ul nu ţine seama de criză. Cel puţin aşa susţin pasionaţii de creşterea păsărilor şi animalelor mici. Majoritatea celor care se ocupă cu creşterea unor astfel de vieţuitoare spun că fac acest lucru din pasiune şi nu se aşteaptă să le iasă câştiguri fabuloase din această activitate.
Hobby
Dumitru M. este şofer pe tir şi nu se poate spune că nu are o meserie bănoasă. Omul, iubitor de păsări şi-a construit o microfermă unde creşte diferite rase de păsări şi păuni. „Pentru mine este un hobby să mă ocup cu creşterea păsărilor. Nu mă aştept să câştig mare lucru din această afacere”, spune Dumitru M. În primăvară, o întrerupere accidentală de curent l-a făcut să piardă câteva sute de pui care se aflau la incubator. Dar, omul nu dezarmează, merge mai departe. Pasiunea este mare.
Dumitru Mihele din Haieu are şi el o pasiune încă de mic copil: creşterea iepurilor de rasă. La fiecare târg sau expoziţie vine cu câteva exemplare deosebite de Uriaş gri german. „Criza economică nu m-a afectat pentru că am avut mâncare pentru iepuri de la mine şi nu a trebui să dau banii pe ea”, a precizat Dumitru Mihele.
Împătimiţii de creşterea păsărilor şi animalelor mici nu ezită să parcurgă sute de kilometri pentru a participa la târguri şi expoziţii. Bujor Blaj din Arad este un obişnuit al târgurilor de la Oradea. La târgul de toamnă, organizat duminica trecută, arădeanul a adus câteva zeci de porumbei şi găini. A declarat că este mulţumit, deşi câştig prea mare nu a realizat. „Noi, crescătorii pasionaţi, ne descurajăm dacă nu colaborăm şi nu facem schimburi cu alţi crescători, prin vânzare sau prin schimb direct. Preferăm, de multe ori să vindem în pierdere, doar pentru a face schimb de sânge. Dacă nu colaborăm, lucrăm în consangvinitate şi ne blocăm”, conchide arădeanul.
Alţi crescători sunt de părere că „pasiunile” lor trebuie să se autoîntreţină în sensul că vânzarea unor exemplare trebuie să acopere costul cu mâncarea, medicaţia şi alte cheltuieli. Bujor Creţ are peste 100 de porumbei din mai multe rase. „Porumbeii mei au reşit să se autoîntreţină în ciuda crizei economice. Anul acesta a fost mai slab ca anul trecut, dar sperăm ca anul viitor să fie mai bun”, zice Bujor Creţ.
Hobby-ul nu ţine seama nici de graniţe, crescătorii bihoreni participând la târgurile şi expoziţiile din Ungaria, Cehia sau Slovacia.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!