Prefectura Bihor a atacat în contencios administrativ dispoziţia primarului din luna mai nr. 1.185/23.05.2014, prin care instituie parcări de scurtă durată (galbene) în mai multe zone din oraş. Prin dispoziţia atacată şi suspendată de Prefectură, primarul Ilie Bolojan transforma 704 de locuri de parcare din oraş în parcări cu perioadă limitată la 2 ore, unde abonamentul nu este valabil. Aceste locuri de parcare sunt localizate în Parcul Traian, Parcul Libertăţii, precum şi străzile George Enescu, Aurel Lazăr, Dunărea, Roman Ciorogariu, Republicii, Gen. Magheru, Corneliu Coposu, Calea Clujului şi Nufărului. Primarul procedase astfel inclusiv pentru a-i încuraja pe şoferi să parcheze în parcarea supraetajată din spatele Tribunalului. Acţiunea în instanţă a Prefecturii este motivată cu argumentul că primarul s-a substituit autorităţii Consiliului Local. Acum, Prefectura analizează posibilitatea de a contesta în Justiţie întreg regulamentul municipal privind parcările!
Bitea reclamă abuz
Acţiunea Prefecturii a fost iniţiată de către subprefectul Cristian Bitea, săptămâna trecută, tocmai când prefectul Claudiu Pop era plecat din ţară, într-un concediu. Subprefectul a atacat Primăria după ce, în 26 mai, la o zi de la alegerile europarlamentare, „hingherii” auto îi ridicaseră maşina – un jeep Subaru – din Parcul Traian. Bitea îşi parcase maşina cu care circulă şi în interes de serviciu pe spaţiul haşurat de lângă trecerea de pietoni din Parcul Traian. Locurile de parcare din faţa Prefecturii erau indisponibile, din cauza sosirii la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a celor din secţiile de votare. La fel şi curtea Prefecturii. În ciuda faptului că subprefectul Bitea era membru în comitetul tehnic de lucru privind organizarea alegerilor, angajaţii municipalităţii nu au fost impresionaţi de acest aspect şi au ridicat bolidul oficialului, transportându-l în parcarea din spatele blocului Banc Post, situată pe strada Tudor Vladimirescu. Chiar dacă sub parbriz apărea un bileţel pentru a-i informa că e maşină cu care circulă Prefectura. Deşi a trecut de atunci deja o lună, maşina lui Bitea e şi acum în custodia municipalităţii, subprefectul refuzând s-o ridice. Cristian Bitea ne-a transmis că nu înţelege de ce oamenii AIO din parcarea Primăriei i-au condiţionat eliberarea procesului-verbal de achitarea taxei de 300 de lei. Mai cu seamă că e un proces-verbal considerat ilegal de subprefect. Acesta susţine că maşina i-a fost ridicată abuziv, nerespectându-se prevederile Codului Rutier. Conform spuselor lui Bitea, maşina sa nu era parcată pe carosabil, aceasta deoarece acel spaţiu haşurat nu face parte din carosabil. Ca urmare, nu trebuia ridicată, ci doar amendată de către Poliţia Rutieră. Doar maşinile ce încurcă circulaţia, pe partea carosabilă ar putea fi ridicate de autorităţi, transmite subprefectul. Şi nu era cazul, crede Bitea. Înaltul funcţionar public contestă şi acţiunea AIO, de a-i ridica maşina, afimând că instituţia edilitară nu avea acest drept.
În schimb, directorul AIO, Cristian Beltechi, spune că maşina subprefectului era parcată la doar un metru de trecerea de pietoni şi în astfel de situaţii Codul Rutier dispune ridicarea. Chiar dacă în Oradea o sumedenie de locuri de parcare municipale sunt chiar în intersecţii sau lângă zebre.
„A refuzat s-o ia”
Subprefectul fusese informat că urma să i se ridice maşina, susţine directorul. „Angajatul nostru şi-a făcut treaba. (Subprefectul – n.r.) a fost informat prin jandarmul de la poartă că dacă nu şi-o ridică, i se va ridica. Se încheiase deja procesul de votare. A refuzat s-o ia de acolo. Dispoziţia de ridicare a dat-o Poliţia. AIO doar prestează serviciul. Nu contează ce inscripţie are maşina pe ea”, declară Beltechi, estimând că maşina subprefectului a fost ridicată în circa un sfert de oră de când acesta fusese înştiinţat de situaţie. Legat de faptul că lui Bitea i s-a condiţionat eliberarea procesului-verbal de achitarea amenzii, Beltechi a spus: „Noi lucrăm în baza unei hotărâri de Consiliu. Poliţistul nu umblă cu bani la el. Ai noştri umblă şi nu eliberează un document până nu achiţi. Aşa e legea locală”. Şeful AIO afirmă că cel ce contestă procesul-verbal trebuie să achite amenda şi ulterior, dacă va câştiga în instanţă, i se restituie suma. Au fost două asemenea cazuri, din cauza unor vicii de procedură, transmite Beltechi. Colaborarea dintre Poliţie şi Consiliul Local şi modul de lucru al celor două instituţii în situaţii de acest gen a fost vizat de legalitate de către Prefectură, ţine să mai precizeze omul lui Bolojan.
„Tertipuri” şi „capcanări”
Urmare a păţaniei cu maşina, Cristian Bitea a luat la puricat reglementările Primăriei în materie de parcări. Şi crede că a găsit deficienţe de ordin legal. Subprefectul susţine însă că acea chestiune de natură personală ce îl priveşte nu are legătură cu suspendarea înfiinţării de parcări galbene în municipiu. În acest context, numărul 2 din Prefectură subliniază cum doar Consiliul Local poate decide asupra politicii privind parcările în Oradea, nu primarul, prin dispoziţie.
Primarul Ilie Bolojan acuza faptul că Prefectura a acţionat Primăria în judecată fără să recurgă la o procedură prealabilă. Primarului i s-a părut ciudată atitudinea Prefecturii, mai cu seamă că în alte cazuri Instituţia Prefectului se arătase mai conciliantă. După ce săptămâna trecută se rezumase la un comentariu sec, subprefectul Bitea s-a arătat ieri mai volubil în declaraţii: „Nu se impunea procedura prealabilă şi pentru faptul că emitentul actului, primarul, nu putea înlătura el însuşi motivele de nelegalitate prin emiterea unui alt act conform. Doar Consiliul Local are această competenţă, ori perpetuarea stării de incertitudine până la o viitoare şedinţă de Consiliu Local ar fi lipsit de efectivitate rolul de organ de tutelă al prefectului. În plus, Primăria a fost informată, i s-au cerut documente în cauză, dar cum le-aţi văzut voi, le-am văzut şi noi. Instituţia prefectului nu poate fi capcanată în tertipuri de genul «uite răspunsul, nu-ţi dau răspunsul»”, transmite Bitea, care are şi un mesaj pentru primar: „Nu poţi să sistematizezi oraşul după bunul plac şi cu desconsiderarea cetăţenilor. Îl rog pe Ilie Bolojan în a cărui prezumpţie de bună credinţă cred să-şi pună juriştii la treabă şi să-i ofere soluţii juridice adecvate la politici publice locale pe care doreşte să le implementeze”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!