200 de medici din toate centrele universitare româneşti, dar şi experţi din mai multe state europene au sosit la Oradea miercuri, pentru a participa la un congres axat doar pe o singură tematică: cancerul mamar.
Organizatorii, reprezentanţi de la Universitatea Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Asociaţia Societatea română de Cancer Bihor „Vasile Pacurar” (fostul şef al secţiei de oncologie de la Spitalul Judeţean, decedat din cauza cancerului) şi Societatea Română de Oncologie Medicală şi Radioterapie Cluj, au anunţat ieri la amiază, la deschiderea congresului de la Hotel Internaţional, că prezenţa în număr mare a specialiştilor denotă interesul lor pentru tratarea acestui tip de afecţiune. De altfel, organizatorii au subliniat că în ţară se mai susţin congrese în care se dezbat problematici de ordin oncologic, dar mai rar se realizează congrese în care se dezbat ţintit doar probleme legate de un anumit tip de cancer, la fel ca la evenimentul de la Oradea.
Nume grele
Gazda principală, dr. Simona Mihuţiu, şefa secţiei de oncologie, a declarat pentru Jurnal bihorean că se bucură şi ea şi colegii ei, membri ai Societăţii Române de Cancer Bihor „Dr. Vasile Păcurar” că aceste congrese se susţin urmând drumul deschis de predecesorul lor, dr. Vasile Păcurar. În plus. dr. Mihuţiu s-a declarat extrem de recunoscătoare participanţilor, care au sosit la congres, în pofida dificultăţilor economice din ţară.
Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dr. Gheorghe Bumbu, a declarat că acest congres este pentru instituţia pe care o reprezintă „o mare provocare din şirul celor asumate nu demult de FMF” şi s-a declarat mulţumit că în pofida faptului că FMF şi Universitatea Oradea nu figurează în topul universităţilor cu renume, mulţi absolvenţi „au căutare” în centre de prestigiu din ţară şi străinătate.
Printre membrii marcanţi ai oncologiei româneşti prezenţi la congres se numără şi dr. Nicolae Ghilezan.
Tematici
După deschiderea evenimentului, sesiunea de dezbateri a început cu o lucrare despre importanţa metodelor de imagistică PET pentru cancerele de sân avansate, iar expertul parizian Noel Talbot a vorbit despre rolul PET/CT în diagnosticarea maladiei. Alte lucrări au adus informaţii despre o nouă speranţă în tratamentul cancerului de sân metastatic triplu negativ. Congresul, apreciat de la început că fiind primul de anvergură de acest tip, se va încheia în 15 mai.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!