Pe parcursul serii de luni, 6 august, începând cu ora 22:00, polițiștii Serviciului Rutier și polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității de la Poliția Bihor împreună cu polițiști de frontieră, reprezentanți ai A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea și ai C.P.E.C.A. Bihor au derulat o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.
I-au oprit să le dea apă și cafea
Astfel, polițiștii rutieri bihoreni au oprit în trafic autoturismele care au intrat în țară dinspre P.C.T.F. Borș, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în Oradea și i-au servit pe șoferi, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora înainte de a-și continua călătoria.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte și conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere.
Și sfaturi
Polițiștii de prevenire bihoreni au discutat cu șoferii despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis să își protejeze bunurile personale, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați.
Polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni au vizat, în cadrul acțiunii preventive, în principal, șoferii care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în țară pe perioada sezonului estival, categorie expusă victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.
De altfel, polițiștii zic că oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.
În sezonul estival, temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn. Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.
Polițiștii roagă șoferii ca înainte de a pleca la drum, să se odihnească cel puţin opt ore, să facă o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri și să călătoreascp cu un partener care să observe dacă dă semne de oboseală sau, după caz, să îi preia locul la volan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!