La Oradea, cetăţenii cu hernie de disc se pot reface mult mai repede şi „mai frumos” printr-o metodă de top din medicina mondială. Tehnica se numeşte neuroendoscopie şi presupune incizie mică exterioară, leziune mică în interior şi cicatrice la fel, foarte mică. „Boala se operează de 30 – 50 de ani, în România şi în lume, dar odată cu evoluţia tehnicii s-au inventat o serie de metode minim invazive care permit reluarea mai repede a activităţii vechi şi o integrare socio-profesională adecvată”, a explicat dr. Dan Constantinescu, medic neurochirurg la Spitalul Pelican, care a dobândit şi stăpâneşte această tehnică revoluţionară. Medicul a explicat că discopatia vertebrală lombară (cunoscută sub denumirea populară de dureri lombare, durere de spate) este o afecţiune foarte frecventă în populaţie, care are mai multe stadii. Specialistul detaliază că stadiul unu şi doi se adresează tratamentului medicamentos, fiziokinetoterapie, recuperare, slăbire în greutate dacă este cazul. „Stadiul trei este hernia de disc care are indicaţii chirurgicale şi care se operează cu rezultatele cele mai bune”, subliniază doctorul, care relatează că stadiul patru e deja o hernie de disc depăşită şi se mai operează în anumite situaţii, „dar nu ca să fie pacientul mai bine ci ca să nu fie mai rău”.
În ce constă?
„Neurodendoscopia face parte din tehnicile minim invazive. E vorba de o cicatrice şi o incizie mică de maxim 2 cm (incizia clasică e între 5 – 10 cm), prin care se introduce bordul de lucru cu trei canale: printr-unul se introduce camera video, prin altul se introduce un tub de asipraţie şi pe cel mai mare canal, de 8 – 9 mm, se introduc instrumentele de lucru”, informează neurochirurgul. El spune că avantajul folosirii acestei tehnici este realizarea unei incizii mică inclusiv la nivelul defectului osos care se face. Pentru a ajunge unde trebuie facem o fereastră în os în coloana vertebrală. Lucrându-se cu camera de luat vederi care măreşte defectul osos, leziunea interioară este minimă, ceea ce permite mobilizarea pacientului post operator la maxim 6 – 10 ore şi recuperarea pacientului în 4 – 5 zile postoperator ( faţă de 7 – 10 zile la incizia clasică) 60 – 90 de zile îşi poate relua activitatea şi poate face mişcare – de preferat înot sau mersul pe bicicletă), incizia clasică e între 5 – 10 cm. E vorba şi de cicatricea care se formează popstoperator şi de leziunea din interior mult mai mică şi toate structurile se vindecă mult mai repede. Operaţia durează în jur de o oră, în funcţie de pacient şi patologia lui dacă sunt pacienţi cu modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale durează mai mult. Ideea este să se scoată discul hernial cu un defect osos minim, fără lezarea structurilor nervoase din vecinătate. Ochiul şi mâinile chirurgului sunt chiar în interiorul plăgii, la nivelul structurilor nobile.
Nu există predispoziţie legată de sex a pacienţilor care fac hernie de disc, dar în general aceştia sunt vârstnici, obezii, sportivii de performanţă cu traumatisme repetate în ax (baschetbalişti, handbalişti, gimnaşti) şi mai ales sportivii care sunt în perioada de creştere a coloanei vertebrale.
Fact box
Dr. Dan Constantinescu:
– rezidenţiatul efectuat la Oradea, sub îndrumarea dr. Dumitru Mohan şi Bucureşti cu prof. Alexandru Vlad Ciurea
– specialist în neurochirurgie din 2006
– cursuri de pregătire AOSPINE
– 2008 – 2009, cursuri de supraspecializare la Bordeaux şi Strasbourg, sub îndrumarea prof. Jean Destandau
– stare civilă: căsătorit, un copil
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!