Singurul orădean care crează şi execută trofee pentru campionii din bodybilding este Iosif Lucuş, cunoscut orădenilor ca fiind omul care stă în spatele Concursului internaţional de culturism Hercule. În urmă cu aproape 40 de ani a pus bazele primului concurs internaţional de culturism din România, organizat la Oradea, iar de 30 de ani crează trofee. A început împreună cu un prieten, talentat la sculptură, Radu, care azi nu mai este printre noi. „Radu avea mână. Mâna care e o terminaţie a creierului… Lucram împreună. El desena. Eu aveam parcă mai multă imaginaţie. Aşa că îi spuneam fă acel detaliu aşa, pe celălalt aşa…”, povesteşte Iosif Lucuş. Experienţa şi viaţa care l-a supus la încercări îl ajută pe orădean să fie mai creativ şi mai exact în ceea ce face. „Eu am făcut o meserie, am făcut apoi liceul şi apoi facultatea. Meseria pe care am făcut-o mă ajută, dar mă ajută şi ceea ce am făcut în şcoală, iar mai apoi şapte ani ca profesor la Universitate. Nevoia te învaţă, nevoia de obligă, dar toate etapele prin care am trecut m-au ajutat să văd lucrurile aşa cum le văd azi”, consideră Iosif Lucuş.
Unicate
Azi spune că lucrează cu o echipă de sportivi în procesul de făurire a trofeelor. „Suntem o echipă sudată, rutinată, legată sufleteşte. Dacă unul dintre noi capotează este întotdeauna cineva care să îi ia locul, care ştie ce trebuie să facă. Un fost luptător toarnă acum statuetele. Aceasta fiindcă este mult mai uşor să lucrezi cu cineva din domeniul sportului, cu cineva care înţelege fenomenul. Băieţii care vin la sală şi lucrează în tâmplărie ne ajută la această parte a realizării trofeelor. Cu oameni de acest fel e uşor să lucrezi fiindcă ei trăiesc pe viu”, spune fostul antrenor. Ideile sunt dezbătute, sunt supuse, aşa cum îi place lui Iosif Lucuş să glumească, „oprobiului public”. „Când întrunesc peste 90% din voturi, ideile încep să capete forme. Dar noi facem numai unicate. Astfel că, un sportiv poate fi sigur că atunci când el a câştigat un trofeu realizat de noi, nimeni nu se mai află în posesia unui astfel de proiect”, asigură creatorul.
Tehnici speciale pentru campioni
Sportivii sunt primii care apreciază măiestria orădeanului Iosif Lucuş. „La un concurs, era un proaspăt campion al Ungariei. Mi-au povestit băieţii că stătea în spatele scenei şi spunea: «Numai un trofeu din acesta dacă aş câştiga şi eu»”, povesteşte Iosif Lucuş. Organizatorii de competiţii din Ungaria şi Ucraina îl solicită să-i execute trofee. „Acum o lună am fost la un concurs la Gyor. Cameramanii nu mai filmau sportivii, ci trofeele. Adevărul este că «îţi luau ochii». Organizatorii au ştiut să le pună în valoare prin modul de prezentare. Iar noi ne-am bucurat de succes fiindcă era vorba de blazonul Oradiei într-un domeniu care are performanţă de atâtea zeci de ani. Noi la Oradea putem face, ceea ce nu pot face în Italia, Serbia. Si asta am auzit-o de la italieni, de la sârbi ”, spune Iosif Lucuş. O parte dintre trofee sunt realizate după o tehnică pe care puţini o stăpânesc. „Statueta aceasta se realizează din două bucăţi. Aluminiul este scump aşa că în interior statueta va fi goală. Prea puţini ştiu însă să imbine cele două bucăţi astfel încât să nu se observe. Aceasta se realizează cu nişte şuruburi speciale, apoi se slefuiesc”, explică orădeanul. După zeci de ani de experienţă ca profesor, antrenor şi organizator de competiţii, parcă cea mai mare răsplată pentru munca sa o consideră recunoaştere Federaţiei Internaţionale de Bodybilding, din partea căreia a primit, ca recunoaştere pentru contribuţia sa, două medalii, din care una de aur. „Cred că aceasta este cea mai frumoasă recompensă pe care o poate primi un om şi aceasta nu are unitate de măsură: să se recunoască contribuţia ta în dezvoltarea unui domeniu”, mărturiseşte Ioan Lucuş. Printre campionii care au ridicat deasupra capului un trofeu realizat de orădean se află şi proaspătul campion absolut la culturism, la juniori, Cristian Iacob.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!