5, 26% (13 cazuri) dintre cele 247 de cazuri de hepatită virală confirmate anul trecut au reprezentat cazuri de hepatita C.
Medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează că hepatita virală C este o infecţie generală a organismului, cu afectarea ficatului, determinată de virusul hepatitic tip C. Virusul C, explică doctorii, distruge ţesutul hepatic şi poate determina în timp, complicaţii grave: suferinţa cronică a ficatului (hepatita cronică) în 80% din cazuri, cancer hepatic, ciroza hepatică.
Cum se ia?
Virusul C se transmite prin contact direct cu sângele infectat prin intermediul instrumentarului medical nesterilizat sau incorect sterilizat, inclusiv cel stomatologic; a instrumentarului nemedical nesterilizat, utilizat în comun (ustensile folosite în manichiură, pedichiură, tatuaje, perforări pentru cercei; transplant de organe, transfuzii de sânge); mai rar de la mama infectată la nou născut în timpul naşterii, dar şi prin contact sexual neprotejat. Directorul DSP, dr. Marius Pîrcioagă atenţionează populaţia că “după infectarea cu virus C, este posibil ca infecţia să nu se manifeste clinic imediat, prezenţa virusului hepatitei C în organism fiind descoperită cu ocazia efectuării unor analize medicale”.
Când apar, simptomele hepatitei C sunt: stare generală alterată, oboseală, indispoziţie; sensibilitate sau disconfort la nivelul ficatului; pierderea poftei de mâncare, greţuri, vărsături; dureri musculare şi articulare; creşterea temperaturii corporale; coloraţia galbenă a pielii şi mucoaselor (icter); urină închisă la culoare.
Cei mai expuşi la contractarea bolii sunt medicii şi asistentele, copiii născuţi din mame infectate cu virus C, rudele persoanelor infectate, bolnavi care au suferit transfuzii de sânge sau cei cu transplant ori cu hemofilie (peste 60%!), dar şi persoane cu parteneri sexuali multipli ori care consumă droguri injectabile, administrate cu seringi nesterile.
Cum se previne
Pentru a ne păzi de contractarea virusului C, doctorii ne sfătuiesc la modul cel mai serios să verificăm în măsura posibilităţilor dacă instrumentarul medical şi stomatologic e corect sterilizat. Inspectorii sanitari recomandă “precauţii la manevrarea sângelui, a produselor de sânge şi a lichidelor organismului uman”, folosirea mănuşilor de protecţie în cazul contactului cu sângele, dar şi evitarea utilizării în comun a forfecuţelor, lamelor de ras, acelor pentru tatuaj sau perforări pentru cercei.
Prudenţă trebuie să avem şi la saloanele de manichiură, pedichiură, tatuaje, perforări pentru cercei iar contactul sexual fără prezervativ trebuie evitat.
Inspectorii sanitari atenţionează bihorenii asupra măsurilor de prevenire a infecţiei cu virusul hepatic C, mai ales că încă nu există niciun vaccin împotriva hepatitei virale tip C.
O.Ş
Citiți principiile noastre de moderare aici!