La concursul de proiecte „Împreună pentru fiecare”, inițiat de Rompetrol, din acest an, Spitalul Judeţean Oradea a reuşit obţinerea proiectului de amenajare a unui heliport, iar SARTIS, partener al SMURD Bihor şi UPU Oradea a câţtigat un alt proiect prin care rudele oamenilor care ajung la UPU Oradea să afle online despre starea acestora.
Dr. Hadrian Borcea, șeful UPU Oradea și SMURD Bihor, cel care a iniţiat în ultimii ani mai multe proiecte considerate poate avangardiste pentru ţara noastră, dar extrem de vitale pentru oamenii cu sănătatea pe muchie de cuţit, lucrează de câteva luni şi pe elicopterul SMURD cantonat la Arad şi cunoaşte beneficiile şi importanţa transportului aerian pentru bolnavul aflat în stare de urgenţă.
Prin construirea unui heliport, bolnavul e scutit de a mai fi transportat terestru, cu maşina preţ de 10 km până la Aeroportul Oradea, nu mai e nevoie să fie cuplat şi decuplat de la aparatele din maşină pentru a fi urcat în elicopter, nu e supus şocului ce îl prezintă drumul şi ajunge mai repede chiar şi cu aproape o oră la clinica unde poate beneficia de asistenţa medicală de care are nevoie pentru a nu-şi pierde viaţa.
Heliportul va fi construit cel mai probabil pe clădirea cu patru etaje a Judeţeanului (str. Ghe. Doja), pe partea spre oraş.
Amintim că la Judeţean s-a mai cochetat cu ideea construirii unui heliport, una dintre variante fiind la intrarea de la UPU, unde acum este porţiunea cu iarbă.
Date online despre internaţi
„Comunicare în Urgență” este al doilea proiect câştigat de SARTISS pentru UPU Oradea şi finanţat tot de Rompetrol. Prin acest program, rudele persoanelor care ajung la UPU de la Judeţean vor şti, accesând un website o serie de date: numele medicului curant, faza de evaluare în care se află, diagnostic prezumtiv, timp estimat de evaluare și tratament, finalitate – internare, transfer la un alt spital sau externare etc (vezi pe http://www.impreunapentrufiecare.ro).
De menţionat însă că prin oferirea de informaţii generale despre starea sănătăţii pacienţilor ajunşi la UPU se va păstra confidenţialitatea privitoare la datele pacientului, a precizat dr. Borcea.
Cele două proiecte au fost câştigate de Oradea în 2012, la a patra ediție a programului naţional de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare”, lansat de Rompetrol, care a finanţat deja 55 de proiecte în domeniul sănătății și în protecţia mediului.
SMURD Bihor a mai beneficiat de finanţare de la Rompetrol, la concursul de anul trecut, când s-a obţinut crearea unui sistem de intervenţie mai rapidă în domeniul descarcerării. Prin nişte tablete, urgentiştii pot afla în câteva secunde date importante despre maşina făcută zob şi pot descarcera mai repede şi mai în siguranţă victimele. Programul acesta a fost câştigat tot de SARTISS şi donat tot la ISU Bihor.
Acum, cele două proiecte câştigate de Bihor (prin vot public, online şi cu juriu format din reprezentanţi Rompetrol şi 75% – specialişti din mediul ONG) au termen pentru a fi implementate până la finele lunii octombrie a.c.
Citiți principiile noastre de moderare aici!