Dezbătut public într-o atmosferă tensionată, cu multe propuneri de amendare şi ameliorare, proiectul de regulament după care ar urma să fie gestionat Centrul istoric al Oradiei a trecut de plenul Consiliului Local în forma propusă de Executiv. Primarul Ilie Bolojan a motivat lipsa de interes faţă de propunerile formulate prin faptul că cei afectaţi au cerut să fie exceptaţi, idee la care Executivul nu a marşat. În plen, săptămâna trecută, pesediştii au anunţat, prin Adrian Negrea, că vor face demersuri pe lângă Prefectură pentru ca proiectul să fie temeinic verificat sub aspectul legalităţii. Ieri au şi depus la Prefectură o adresă în acest sens.
„În cadrul Hotărârii nr. 70, care a fost propusă de Direcţia Economică, se cere eliminarea următoarelor tipuri de activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service şi spălătorii auto”, se arată în material. Se invocă apoi motivele pentru care consilierii PSD au suspiciuni faţă de legalitatea regulamentului: ar încuraja practica neconcurenţială şi ar îngrădi drepturile proprietarilor de spaţii comerciale şi de afaceri.
„Grupul consilierilor PSD din cadrul CL Oradea atrage atenţia asupra nelegalităţii Hotărârii nr. 70 propuse de Direcţia Economică şi votate de către consilierii PNL, astfel încât Instituţia Prefectului judeţului Bihor să ia act şi să verifice cu atenţie legalitatea”, se arată în încheierea materialului.
Maxim 2 ani
În dezbaterea publică a „Regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului istoric al Municipiului Oradea”, Eugenia Borbei, jurista-şefă a Primăriei, a arărat că Municipalitatea dispune de dreptul legal de a introduce măsurile propuse.
Dacă regulamentul primeşte OK după controlul de legalitate operat de Prefectură, într-un răstimp de maxim doi ani, o serie de activităţi considerate indezirabile de Primărie – amanetele, spălătoriile auto, jocurile de noroc, magazinele second-hand – ar urma să fie interzise în Centru. De asemenea, s-ar introduce un orar minim de funcţionare în zona centrală şi s-ar supraimpozita cu 50% spaţiile comerciale neocupate şi terenurile neconstruite din Centrul istoric.
Primar de noapte
Din Opoziţie, pesediştii din CL au trimis prefectului Ioan Mihaiu şi argumentele avocaţilor care au pledat, la dezbaterea publică, pentru păstrarea jocurilor de noroc pe amplasamentele actuale, dar şi lista lor de propuneri. Între acestea figurează înfiinţarea unei poziţii de „primar al nopţii”, după modelul celor din Amsterdam, Zurich, Londra, Paris sau Berlin, „cu rol de liant între PMO şi agenţii economici din HoReCa, ONG-uri şi orădeni”. Acesta ar trebui să intermedieze sensibilităţile în cazul unor evenimente publice cu deranj, de exemplu.
Au mai cerut excepţii la programul de funcţionare obligatoriu pentru unele afaceri, de exemplu bănci, florării, agenţii de turism, avocatură, executori, birouri de traduceri etc.
Au propus crearea „unei zone 24h” la periferie, unde dornicii de distracţie să se poată manifesta şi au pus în material şi consideraţii despre birocraţia excesivă necesară pentru reautorizarea anuală a teraselor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!