• Acte de vandalism, mutilarea simbolurilor crestine, totul de dragul artei. Activitatea Visual Kontakt este greu de ignorat. Ce doriti sa transmiteti prin Harvest II ?
Nu poate fi vorba nici de vandalism, nici de mutilarea simbolurilor crestine. Arta presupune interpretare de simboluri, cu uz de simboluri, iar ceea ce multi numesc act de vandalism este de fapt o forma de manifestare artistica. Arta nu se mai exprima demult doar in cadrul muzeelor sau al galeriilor de arta, fenomenele landart sau streetart sunt deja forme artistice consacrate, recunoscute si atestate istoric si care au loc de multa vreme in diferite colturi ale lumii. Intradevar, in Romania si in alte tari ale Europei de Est, marcate de trecutul comunist, aceste fenomene artistice sunt inca greu de digerat. Dar asta nu inseamna ca aceste genuri artistice nu pot fi exploatate cu succes, iar din acest punct de vedere ne bucuram ca activitatea Visual Kontakt este greu de ignorat.
Harvest II reprezinta o acumulare de proiecte desfasurate de Laborator Visual Kontakt in decursul a mai bine de un an de zile. Este o forma de reactie artistica asupra modului in care romanii reusesc sa pastreze traditiiile agricole cu aceeasi naturalete cu care, in fenomenul globalizarii, tind sa se modernizeze, sa “intre in rand cu lumea”. In acelasi timp, proiectul este o reactie la formularile de genul “galeriile de arta nu produc nimic”, afirmatie ce deriva dintr-o conceptie invechita, cum ca oricarei societati trebuie sa i se impute inactivitatea si sa i se contorizeze nivelul de productivitate; aici se pune accent pe latura materiala a obiectului artistic, mai binezis pe cantitatea si nu pe calitatea sa. Iata, am demonstrat ca produsul agricol si tot ceea ce deriva din el poate a fi exploatat in sens artistic. Si da, graul pe metru patrat are relevanta artistica.
Proiectul conceptual Making it ozosep – intraductibil, este incorporat in Harvest II, tot de dragul cantitatii produsului artistic. De ce nu? Daca poporul vrea paine, putem sa-i dam si cozonaci.
• Poate fi considerat acest proiect un atac pentru nationalism ?
Proiectul poate fi interpretat, bineinteles, ca un atac impotriva nationalismului. Disputa cat se poate de actuala pe tema Tinutului Secuiesc si a steagului secuiesc este canalizata pe un fagas creativ, in proiectul Making it ozosep-intraductibil. Reactiile nationaliste pot fi condamnate cu adevarat atunci cand sunt recunoscute si puse pe tapet. De ce am face din aceasta disputa un subiect tabu cand este clar ca ne confruntam cu o realitate atat de dureroasa cum este nationalismul? De altfel, proiectele propuse de noi nu fac abstractie de naturaletea lucrurilor. Altfel si-ar pierde veridicitatea.
• Ce legatura exista intre agricultura, artist si politica ?
Legatura dintre cele trei entitati are loc la nivelul mecanismelor prin care acestea se desfasoara. Exista o arta a agriculturii, exista o arta de a face politica, de ce nu am produce arta la nivel agricol si arta la nivel politic? Arta politica deja exista ( artisti contemporani care fac arta politica si sociala: Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alfredo Jaar, etc.), iar din punct de vedere agricol, din moment ce exista landart-ul (interventie aristica in peisaj) de ce nu ar exista si reversul sau? Hai sa mutam natura in galerie!
• La ce trebuie sa ne asteptam miercuri in cadrul vernisajului desfasurat pe Republicii 47 ?
La voie buna, zambete, spectacol si lumina.
• Din punctul dumneavoastra de vedere este apreciata arta contemporana in Oradea ?
In masura in care Visual Kontakt este de apreciat, da, cu siguranta devine de apreciat arta contemporana in Oradea. Intr-un mod sau altul, lumea reactioneaza si asta e de bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!