Conform unui comunicat al municipalităţii orădene, tubul conţine câteva documente ale căror stare de conservare este deteriorată. Aceasta pentru că, deşi recipientul în care au fost depuse documentele are pereţii exteriori dubli din tablă zincată şi interior din tablă de plumb, care aveau rolul de a proteja documentele, nu s-a reuşit acest lucru în totalitate, deoarece capacul recipientului are un singur perete şi în urma oxidării a intrat în interior umiditatea şi sporii de mucegai.
Fragile
Documentele se găsesc într-o stare de fragilitate avansată, hartia fiind unul din materialele cele mai perisabile şi care necesită un regim de păstrare foarte strict, umiditate şi temperatură controlată. Datorită umidităţii relativ ridicate, şi a temperaturii scăzute, adezivul din procesul de fabricare a hârtiei (substanţă organică) şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune. Desfacerea acestor documente ar duce la pierderea definitivă a acestora, ele transformându-se în pulbere. La această stare a contribuit şi atacul fungic asupra materiei organice a hârtiei.
Astfel, cei prezenţi la deschiderea tubului au ajuns la concluzia că aceste documente necesită o intervenţie de urgenţă în condiţii stricte de laborator de specialitate (restaurare hârtie), unde vor fi restaurate şi aduse cât mai aproape de starea lor iniţială. În acest sens vor fi contactate laboratoarele de restaurare a hârtiei din ţară sau din străinătate pentru a putea menţine actele pentru generaţiile următoare. În urma restaurării, documentele găsite vor fi expuse publicului interesat.
Calin Corpas
Artifact găsit în foaierul Teatrului de Stat Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!