Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a finalizat hărţile de hazard la inundaţii. Proiectul PPPDEI Crişuri a fost demarat în decembrie 2010 şi are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii.
În cadrul proiectului s-au efectuat zboruri aeropurtate (avion, elicopter), în urma cărora, s-a obtinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pentru a urmări debitele cursurilor de apă, au fost realizate lucrări de modelare hidrologică pe întreg bazinul hidrografic, în timp ce, pentru cele patru cursuri principale de apă sau făcut şi modelări hidraulice prin care se poate urmări zona inundabilă. Studiile s-au realizat pe o lungime totală de 1601 km, din care 649 km pe râurile principale şi 952 km pe afluenţii acestora. Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care au avut ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial).
„Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundații indică cu exactitate zonele inundabile. Din suprafaţa totală a bazinului hidrografic, aproximativ 1500 km² reprezintă suprafaţă potenţial inundabilă. Hărţile de hazard au fost puse la dispoziţia Consiliilor Judeţete din Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu-Mare şi Sălaj în vederea elaborării harţilor de risc care vor indica nivelul potenţial al pagubelor într-un anumit areal, precum şi zonele de evacuare pentru populaţiei” a precizat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
Studiu
Suprafaţa bazinului a fost împărţită în 63 de sub-bazine (pe afluenţii principali) pentru care s-au calculat undele de viitură. De asemenea, au fost realizate scenarii de amenajare ale bazinului pentru protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor. Aceste documente arată cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi pot oferi informaţii referitoare la viteza şi adâncimea apei la viituri.
Conform legislație, hărțile de hazard și de risc la inundații vor constitui părţi componente ale documentaţiei de amenajare a teritoriului judeţean şi se vor introduce în planurile de urbanism generale, zonale şi locale ale localităţilor.
”Hărțile de hazard pe care specialiștii noștri le-au realizat reprezintă instrumente utile de lucru pentru proiectarea viitoarelor construcții de-a lungul apelor și ne indică limite de construire a locuințelor. Urbanismul este cel care trebuie să țină cont de amplasamentul lor în timp. Autoritățile locale și județene vor fi responsabile de modul cum vor folosi aceste documente tehnice realizate cu mari eforturi financiare și umane”, a declarat Vasile Pintilie, director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de 3.526.793 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!