Medicii au fost recomandați de foști pacienți, iar harta a fost realizată de jurnalistul Alex Nedea pe blogul personal, sub titlul „Harta binelui din spitale. Cine e în spate?”.
„Mai există bine în spitalele de stat? Există. Are cel puțin 300 de nume. Luna trecută publicam «Harta binelui din spitalele de stat», după o experiență personală avută la internarea într-un spital bucureștean. De pe patul din salonul meu aveam să constat decesul plicului”, a scris jurnalistul.
Alex Nedea a cerut cititorilor să îi trimită mesaje cu experiențele lor din spitalele de stat din toată țara și să îi „spună dacă și ei au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat, fără să trebuiască să dea cuiva vreo «atenție»”.
„Au urmat sute de mesaje cu nume de spitale și de secții unde oamenii au avut numai cuvinte de laudă la adresa medicilor cărora nu le băgaseră nimic în buzunare sau la care încercaseră și fuseseră refuzați”, a mai spus sursa citată.
Lista spitatelor a fost publicată sub numele „Harta binelui din spitalele de stat”. După publicare, acesta a decis, în urma recomandărilor venite din partea cititorilor, să adune și numele medicilor „care au fost în spatele acelor buline albastre din articolul inițial”.
„Căci, așa cum precizam și în primul material, harta însemna, de fapt, nu instituții, ci unii profesioniști din interior care își fac treaba cu onoare. Am fost convins că acești medici merită menționați măcar undeva în memoria internetului. Apelul meu a fost urmat de alte sute de mesaje”, a scris Alex Nedea.
[eadvert]
El a strâns aproape 300 de nume de medici, din toată țara. Din județul Bihor, medicii care au ajuns pe „Harta binelui” sunt: Dr. Dănuț Dejeu, chirurg la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, dr. Mihai Vârlan, urolog la Spitalul Clini Județean de Urgență Oradea, dr. Ioan Corneliu Negrini, chirurg la Spitalul Județean, dr. Adrian Tirla, chirurg la Spitalul Județean, dr. Monica Sabău, neurolog la Spitalul Județean, dr. Andreea Mogyoros, neurochirurg la Spitalul Județean, dr. Alin Blaga, neurochirurg la Spitalul Județean, dr. Ciprian Brisc, gastroenterolog la Spitalul Județean, dr. Ionel Botnaru, chirurg plastic la Spitalul Județean.
Ce spun pacienții
„ … o recomand din suflet pe dna dr. Sabău Monica, șef al Secției de Neurologie din Spitalul Județean din Oradea. Mama mea este pacienta ei de peste 15 ani, când a descoperit că suferă de Scleroză Multiplă. Dna dr. Sabău o tratează de atâția ani și mama încă merge pe picioarele ei (ceea ce este destul de rar la pacienții cu SM într-un interval atât de lung). De fiecare dată când se întâmplă să facă un puseu, o internează și îi face toate analizele până se asigură și verifică care este starea ei și cum a evoluat boala. Tratează pe toată lumea la fel, este un om cald. (…) Mama a întrebat-o: «Dna dr., cum de nu ați plecat în străinătate?», iar răspunsul a fost: «Dacă nu îmi ajung banii pe care îi fac în România ca medic, nu mi-ar ajunge nici cât aș câștiga în străinătate.» În toți acești ani, fără să umblăm cu plicuri sau cadouri, a răspuns mereu la telefon și nu a refuzat niciun pacient. Este un om admirabil”, este una dintre mărturiile publicate pe blogul alexnedea.ro.
Cursuri pentru medicii orădeni
Pe „Harta binelui” se află și Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, dar și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Managerul spitatelor orădene, dr. Gheorghe Carp, ne-a declarat, după publicarea hărții, că personalul medical a urmat, în 2022, cursuri pe partea de deontologie, urmând ca în curând personalul medical să învețe, tot în cadrul unor cursuri, cum să comunice cu pacienții și cu aparținătorii acestora.
„Atât municipalitatea cât și orădenii așteaptă de la noi creșterea calității actului medical, metode rapide și precise de diagnostic și de tratament. Din luna aprilie și mai se lucrează foarte mult la latura deontologică a profesiei, mă bucur ca la un sondaj care nu ne aparține lumea a fost sinceră, înseamnă că munca noastră nu a fost zadarnică. Acest standard vrem să le avem în toate locațiile Spitalului Județean. Iar acesta este doar începutul. Trebuie să lucrăm și la partea de empatie din partea personalului, de aceea, din ianuarie încep cursurile de comunicare și consiliere pentru relația cu aparținătorii și pacienți”, a spus Gheorghe Carp.
Trimite articolul
XLipseste un nume pentru spitalul de urgenta sectia ortopedie !!! Gheorghe Alexandru Farago !!!
-
Dr.Gheorghe Mihai Farago.Si da, el merita orice laudă.
Doctor Szilagy Gheorghe, ortopedie spitalul județean Oradea ,ar trebui sa fie pe listă! Om deosebit și cu multă afecțiune față de pacienți!
-
Si eu sincer, e chiar un om deosebit, jos palaria
Știam că Dr. Brisc Ciprian este gastroeterolog nu plastician ?!
-
Dermatolog, initial. Acum s a reprofilat.
“Recomand” pe Dr Fauci, prietenii nu stiu de ce…
Lipseste de pe aceasta lista numele domnului doctor chirurg BERARU ILIE de la Spitalul de Urgenta ORADEA . Multumesc lui Dumnezeu pentru ca fetita mea a avut sansa sa il intalneasca pe domnul doctor la urgente chiar inainte de craciun , ii multumesc pe aceasta cale din suflet pentru felul cum a fost tratata si operata fetita de dansul , pentru profesionalismul acestui medic care imi zicea la telefon ca si-a facut doar datoria . Eu ca mama nu am intalnit in toata viata mea un om asa deosebit cu multa afectiune pentru pacienti si cu un asa caracter ca acest medic si in special medic . Nu pot prin cuvinte sa ii multumesc indeajuns , Dumnezeu sa ii dea sanatate si succes in tot cea ce face .
-
lasati un mesaj aici si probabil va fi actualizata lista: https://alexnedea.ro/cine-se-afla-in-spatele-hartii-binelui-din-spitale/
“Harta binelui “, cam forțată expresia. Sunt doar niște oameni plătiți ca să își facă meseria.Nu este ceva ieșit din comun.La fel de bine se poate face “harta binelui” la mecanici auto, instalatori, coafeze, dansatoare,bucătari,patiseri etc.
Pai, nu stiu ce sa zic. Pe aceeasi dr.Monica Sabau eu am exoerimentat-o ca pe o persoana total lipsita de empatie, in cazul tatalui meu, care a murit in timp ce era internat pe sectia dansei. Lipsa totala de amabilitate, de intelegere, de orice ar fi fost normal in “facilitarea” despartirii de un bolnav in stadiu terminal …… tot sistemul e putred, Toata “harta” aceasta mi se pare fortata…… din pacate medicii nu mai sunt “oameni”. Nu ii invata nimeni cum sa o faca
Un pas mic dar speram sa adere toți medici sau aproape toți, dar va fi foarte greu să renunțe la obiceiul cu plicul multi medici, ei trebuie constrânși să i facă de către conducerile spitalelor și Ministerul sănătății care nu face nimic un acest sens dimpotrivă tolerează acest obicei prost care ii fac pe multi medici șpăgari.
FACETI D-LE ALEX NEDEA SI O HARTA A INCOMPETENTEI DOCTORILOR DIN ORADEA CARE NE-AU INGROPAT PE CEI DRAGI.
DOAR ATUNCI ATI AVEA SI APRECIEREA MEA!
Respect pt doctorii seriosi, profesionisti ! Rusine nemernicilor in halate albe ! Sunt si din astia.