Direcția Județeană pentru Cultură Bihor în parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Redacția revistei „Familia”, Complexul Muzeul Țării Crișurilor – Muzeul memorial „Iosif Vulcan” organizează vineri, 8 martie 2013, de la ora 12, un eveniment prin care va fi marcat momentul când lui Mihai Eminescu i s-a publicat pentru prima oară o poezie. Este vorba despre poezia „De-aş avea ” care apare în revista “Familia”, în ziua de 9 martie (25 februarie) 1866.
Directorul revistei era Iosif Vulcan și cu această ocazie, cu o deosebită inspirație schimbă numele tânărului de 16 ani din Eminovici în Eminescu. Au intrat în istoria literaturii române cuvintele lui Iosif Vulcan, publicate la subsolul paginii în care apărea poezia «De-aş avea»: «Cu bucurie deschidem coloanele foii noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut». Câtă clarviziune, cu toate că versurile poeziei publicate nu anunțau și versuri ca și cele din poemele Luceafărul¸ sau La steaua ”, spune directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi. 434 de elevi de la Colegiile Naţionale “Mihai Eminescu”, “Iosif Vulcan” şi “Emanuil Gojdu” se vor desfăşura între bustul lui Iosif Vulcan și statuia lui Mihai Eminescu, pe malul Crişului Repede şi peste podul „Ferdinand” din faţa Primăriei municipiului Oradea.
Poezia „De-aş avea” are un număr de 434 de caractere şi fiecărui elev i s-a atribuit câte un caracter, pe care apoi l-a reprezentat pe o coală format A4, în maniera pe care a dorit-o, dar aşa încât caracterul să fie inteligibil. „Prin organizarea acestui happening stradal încercăm să ieşim din tiparele uneori uşor previzibile ale manifestărilor din 15 ianuarie şi 15 iunie, de comemorare a lui Eminescu şi să generăm o emulaţie în mediul şcolar. Evenimentul începe vineri, 8 martie 2013, la ora 12, în fața bustului lui Iosif Vulcan și se încheie la statuia lui Mihai Eminescu din Piața Independenței ”, spune directorul Lucian Silaghi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!