Protestul a fost organizat de către Coaliţia profesioniştilor din Sănătate, organism înfiinţat anul acesta şi care cuprinde toţi angajaţii din sistemul sanitar românesc, sindicalişti sau nu, medici, asistenţi, infirmiere, farmacişti, dentişti, chimişti, biologi, fizicieni, dar şi studenţi, rezidenţi etc.
De la Oradea au plecat circa 30 de persoane, mai puţine decât primele estimări şi asta în primul rând din pricina costurilor legate de deplasare.
Protestatarii şi-au transmis şi prin reţelele de socializare de pe internet mesaje prin care s-au chemat unii pe alţii la protestul din Capitală. Pe facebook a fost postat şi următorul îndemn:
„Dragi colegi,
Dacă simţiţi că situaţia actuală a sistemului de sănătate este foarte proastă şi finanţarea sa mult prea mică…
Dacă simţiţi că salariile medicilor sunt infime pe lângă orele de muncă şi de pregătire depuse…
Dacă simţiţi că veţi avea parte de condiţii de muncă mizere…
Dacă simţiţi că, deşi nu v-aţi dori, e nevoie să plecaţi din ţară pentru un trai decent…
Dacă simţiţi că imaginea negativă a medicilor se datorează tocmai acestor lucruri…
Dacă simţiţi că viitorul care vi se pregăteşte este total nedrept…
Şi dacă simţiţi că trebuie făcut ceva pentru a schimba toate acestea! …
Protestatarii au început să mărşăluiască din Piaţa Victoriei, chiar din faţa Guvernului României.
Dr Maciej Hamanikiewicz, preşedintele Camerei Medicilor şi Dentiştilor din Polonia
Vă transmitem în numele Camerei Medicilor şi Dentiştilor din Polonia susţinerea pentru acţiunile organizate de colegii din România.
Problema alocării unor sume insuficiente pentru sistemul sanitar şi nivelul remunerării inadecvate a profesioniştilor din sănătate nu este unică, din nefericire. Noi cunoaştem această problemă din ţara noastră. Camera Medicilor şi Dentiştilor din Polonia a făcut apeluri repetate de creştere a alocării fondurilor pentru sistemul sanitar.
Chestiunea independenţei şi autonomiei profesioniştilor din sănătate are o semnificaţie aparte în contextul unei organizări corespunzătoare a sistemului de sănătate. Organizaţiile profesionale trebuie să joace un rol important în societăţile democratice.
Prof. dr. Ioan Lascăr – preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti
Cunoaştem nemulţumirea care există la nivelul întregului personal medical, inclusiv medici rezidenţi, în ceea ce priveşte veniturile cuvenite la sfârşit de lună, dar şi situaţia ingrată în care va aflaţi atunci când nu aveţi la îndemână nici un mijloc legal de a recompensa pe cei merituoşi. Dragi colegi vă invităm alături de noi la marş pentru a reprezenta uniţi vocea întregului personal sanitar din România!
Conf. Dr. Aurel Bizo, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj
Într-o societate în care disprețul şi dezinteresul față de corpul profesional şi de omul bolnav este ridicat la rang înalt de către decidenții politici, ne rămâne o singură alternativă să ne câștigăm drepturile … în stradă. Este regretabil că, în demersul nostru, am ajuns la manifestări extreme.
Dr. Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava
Îi invităm pe medici alături de noi pentru că este singura modalitate de a obţine ceva. Deocamdată, în urma discuţiilor şi acţiunilor precedente, nu avem nici un rezultat concret. Chiar după discuţii, la rectificare, guvernanţii au tăiat din fondurile Sănătăţii.
De aceea, trebuie să ne continuăm acţiunile, până când vom obţine ceea ce am solicitat.
Prof. dr . Emanoil Ceauşu
Medicilor le transmitem mesajul să fie uniţi, să participe la marş pentru a le arăta din nou guvernanţilor că sănătatea şi educaţia sunt extrem de importante pentru prezentul şi mai ales pentru viitorul naţiei noastre. Medicii fac atât activitate medicala cat si educationala, dar o societate puternică nu poate fi construită decât de oameni sănătoşi şi educaţi. Vrem să avem o ţară puternică, ancorată în realităţile secolului nostru? Atunci avem nevoie de oameni sănătoşi şi educaţi, iar pentru asta ne trebuie finanţare. Noi nu facem marşul numai pentru noi, medicii, ci pentru întreaga ţara, pentru bolnavii noştri şi pentru populaţia acestei ţări ca lucrurile să se îndrepte. Aşa nu mai poate continua!
Prof.dr. Mircea Cinteză
Fără sănătate nu poţi realiza nimic în viaţă, dar respectul faţă de sănătatea românilor este pe ultimul loc, cel puţin din punct de vedere al atenţiei pe care o dau politicienii acesteia. De aceea, medicii alături de bolnavi sunt hotărâţi să spună că aşa nu se mai poate şi că a venit vremea unei schimbări.
Prof. dr. Gheorghe Burnei
Adresez un mesaj tuturor medicilor si cadrelor medicale din sistem: este momentul să demonstrăm în stradă pentru a arăta celor care au în mâini destinul lumii medicale că trebuie început odată să schimbăm lucrurile în sistem. Noi, cadrele medicale trebuie să ne păstrăm demnitatea şi să fim conştienţi că desfăşurăm o activitate nobilă în sprijinul oamenilor bolnavi.
FACT BOX:
Angajaţii din Sănătate uniţi în Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate sunt:
• 6% din PIB pentru Sănătate, până în 2016;
– dublarea salariilor medicilor rezidenţi;
• legislaţie care să protejeze independenţa
profesioniştilor dar şi autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea
la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi;
• o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate
Citiți principiile noastre de moderare aici!