Juristul Ritli Laszlo este cerut din nou pe post de către angajaţii Spitalului de Recuperare Medicală din Baile Felix. Ei au întocmit un memoriu special pentru ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. Un memoriu similar a fost trimis de către Sanitas la ministrul Bazac şi la Direcţia de Sănătate Publică, de către Sanitas Bihor. Reprezentanţii Sanitas îl informează pe ministru că managerul de la Spitalul de Recuperare din Baile Felix a fost schimbat “nejustificat” şi îi solicită să verifice şi să reanalizeze criteriile de schimbare din funcţiile de manager a lui Ritli cât a managerului de la Spitalul din Marghita. “După ce criterii şi de către cine au fost schimbaţi cei doi, când aceştia au dovedit un foarte bun manageriat al propriilor unităţi sanitare” – sunt întrebări adresate de reprezentanţii Sanitas ministrului.
Mai mult, în memoriul Sanitas ministrul e rugat să verifice şi motivul pentru care la Spitalul Judeţean a fost practic schimbat doar managerul unităţii, restul conducerii fiind neschimbată (directorul medical propus de actualul manager nu a fost numit pe funcţie). Sindicaliştii spun în memoriu că fostul manager de la Judeţean, ec. Emil Popovici Muţ, ar fi mărit datoria spitalului de la 60 de miliarde lei vechi la 70 de miliarde lei vechi.
Angajaţii îl cer pe Ritl
În al doilea memoriu trimis ministrului de către personalul de la Spitalul de Recuperare din Baile Felix, se stipulează că fostul manager a avut meritul de a spori calitatea serviciilor medicale şi nu numai: a efectuat dotări în unitate, au fost amenajate şi dotate ambulatoriul integrat şi laboratorul de analize medicale.
“Vestea pe care am primit-o, vizând demiterea managerului nostru, dl Ritli Laszlo – a căzut ca o lovitură de trăznet, ne-a şocat, ne-a demoralizat şi ne-a umilit în acelaşi timp”, scriu angajaţii în memoriul trimis ministrului. Angajaţii susţin că, deşi e perioadă de criză, ex-managerul a reuşit să rezolve “baza materială a spitalului, dotarea cu aparatură performantă, îmbunătăţirea condiţiilor de cazare etc”. Personalul medical şi TESA spun că demiterea lui Ritli este “o palmă nemeritată dată acestui colectiv care a rămas descumpănit şi dezgustat de ceea ce se poate întâmpla cu un manager care are asemenea realizări palpabile şi de netăgăduit”.
Angajaţii informează ministrul că demiterea lui Ritli este un deja-vu, fiindcă au mai trecut prin astfel de momente “când s-a urmărit falimentarea spitalului nostru”, dar că ei au intervenit la premierul de atunci şi au reuşit să remedieze situaţia. Prin urmare, angajaţii cer ministrului să reanalizeze demiterea lui Ritli “pentru a nu lăsa să se întâmple o asemenea nedreptate şi pentru a nu se distruge printr-o semnătură locală ceea ce s-a clădit cu trudă şi cu responsabilitatea unor oameni dedicaţi meseriei lor”.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!