Cu ochii pe fondurile europene, edilii anunţă prefaceri urbanistice majore în zona Pieţei Cetate, cu demolări masive, construire de hale comerciale, amenajare de drumuri şi locuri de parcare.
Municipalitatea a comunicat deja că estimează cheltuieli de 6,5 milioane de euro pentru acest proiect, din care numai 1,8 milioane de euro sunt fonduri europene, via RO-HU. Restul vor ieşi din bugetul oraşului. Proiectul a fost depus deja, iar la finalul lunii trecute a fost aprobat studiul de fezabilitate al lucrării în Consiliul Local. Un contract de achiziţii lucrări este posibil să fie semnat pe la sfârşitul acestui an, a anunţat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public SA.
Demolări
Noua construcţie, organizată după modelul Pieţei Rogerius, va ocupa spaţiul pe care acum se află hala de legume-fructe, până aproape la bazar. Spre strada Griviţei, unde este bazarul, va fi parcarea, spune Andrica. Spre blocul Cicero, hala de lactate, vechiul sediu al ADP SA şi alte hale şi construcţii urmează să fie, toate, dărâmate, a comunicat directorul.
Demolarea va începe în cursul acestui an după ce Termoficare SA îşi va muta cele două puncte termice pe care le are în perimetru şi după ce OTL şi Electrica îşi vor muta punctele de transformare.
„Noi ne-am grăbit să ne mutăm, am făcut şi chioşcurile în hală, ca să putem elibera amplasamentul spre Cicero”, arată Andrica.
Dă asigurări că, pe durata lucrărilor, comercianţii vor avea unde vinde: „În hala veche, unde sunt chioşcuri pentru flori, acum instalăm şi spaţii pentru lactate. Şi acestea, şi hala de carne, vor funcţiona până la realizarea investiţiei. Partea cu farmacia va funcţiona, partea dinspre Griviţei, unde este bazarul, iar va funcţiona. Fiecare va avea un loc unde să vândă”.
Spune că dorinţa conducerii ar fi să elibereze locul şi de hala veche: „Noi am vrea să o demolăm, asta dacă se aprobă. Dacă nu, o să o renovăm. Acoperişul l-am reparat, i-am schimbat ţigla, dar şarpanta, cu tot ce e acolo, e putredă, e adăugată şi cârpită”, susţine Andrica, adăugând că „nimeni nu ţine neapărat să o dărâme, e din 1907, e o construcţie reprezentativă”.
Poliart
Proiectarea noii amenajări a fost făcută de firma Poliart, a tânărului arhitect Daniel Tivadar. Aceasta a realizat şi proiectul Pieţei Rogerius, care şi-a dovedit limitările abia la darea în folosinţă: hala de legume-fructe a trebuit închisă cu sticlă, la fel şi spaţiile dedicate florarilor.
Firma are în palmaresul lucrărilor al căror beneficiar e Primăria şi Dealul Ciuperca. Edilii au anunţat deja că, în urma expertizei realizate în urma dezastrului, a reieşit că o bună parte din culpă ar aparţine proiectantului.
În Piaţa Obor
În vreme ce conducerea ADP vorbeşte de demolări care ar putea include şi hala, în incinta acesteia se lucrează la montarea chioşcurilor pentru lactate. În plus, clădirea a fost de curând renovată, ţigla acoperişului nu a apucat să se decoloreze.
În aceste condiţii, directorul spune că nu va fi nicio risipă, ceea ce se poate refolosi din Piaţa Cetate se va muta în Piaţa de vechituri: „Toate acele investiţii care constau din copertina pe structură metalică a halei de legume-fructe, demontabilă, dorim să le mutăm în Piaţa Obor. Nu am risipi nimic, iar cei care vând în Obor vor putea vinde şi când plouă, şi când ninge. Ar fi fost păcat să aruncăm structurile acelea de acolo. Modulele din hale le putem duce, la fel, în Obor”.
Piaţa de vechituri, pe mutate
Şi Piaţa Obor va intra, anul acesta, în şantier. Asta pe amplasamentul nou, de peste șoseaua de centură. Pe actualul amplasament ar trebui să înceapă, la un moment dat, edificarea sălii polivalente.
Conform angajamentului ADP faţă de Primărie, în 1 iulie locaţia actualei Pieţe de vechituri ar trebui să fie deja eliberată. Andrica spune că ADP a semnat un contract de 1,8 milioane de euro pentru amenajarea noii pieţe, cu Trameco, având termen de finalizare de patru luni. Nu s-a dat încă ordinul de începere a lucrărilor, pentru că vremea nu e neapărat potrivită pentru construcţii, apreciază el.
„Dacă e nevoie, putem să ne mutăm şi mai repede. Într-o lună, dacă aleile sunt gata, am putea muta piaţa”, crede el. Rămâne nelămurită situaţia pietonilor care vor trebui să treacă şoseaua de centură pentru a ajunge la Ocska.
[related-post post_id=”1976374″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!